L'executiu central va aprovar ahir la presentació d'un recurs al Tribunal Constitucional contra el decret llei que reforma la llei catalana de Comerç, perquè entén que entra en conflicte amb la normativa de la UE en prohibir l'establiment d'equipaments comercials fora de zones urbanes.

Es tracta d'un acord pel qual se sol·licita al president del Govern, Mariano Rajoy, la interposició de recurs d'inconstitucionalitat contra un Decret llei de la Generalitat de Catalunya sobre l'ordenació dels equipaments comercials.

El recurs compta amb el dictamen favorable i preceptiu del Consell d'Estat i inclou la petició al TC perquè, a l'empara de l'article 161.2 de la Constitució, es produeixi la suspensió de l'esmentat decret llei.

El Govern entén que la norma catalana impedeix que existeixin establiments comercials fora de la trama urbana consolidada, vulnerant allò disposat, amb caràcter bàsic, a la Llei d'Ordenació del Comerç Minorista i a la Llei de Lliure Accés a les Activitats de Serveis i el seu Exercici, prohibició que a més és contrària al dret comunitari.

L'Executiu recalca que ja ha defensat l'aplicació d'aquests principis davant lleis de comerç similars d'altres comunitats autònomes.

A Catalunya hi ha un elevat consens entre el petit comerç i les formacions polítiques majoritàries per apostar per un model que limiti les grans superfícies fora de les ciutats. No obstant, tant des de la patronal de la gran distribció (Anged) com des d'organismes de Competència s'ha instat la Generalitat a liberalitzar el sector.

El Govern central considera a més que l'instrument normatiu elegit, un decret llei, no és apropiat perquè, atès que el seu ús, segons l'article 64 de l'Estatut de Catalunya, ha de ser excepcional i justificar-se per una necessitat extraordinària i urgent, que en aquest cas no es compleix.