24 de setembre de 2015
24.09.2015

L'Audiència Nacional investigarà pactes de preus entre petrolieres

Admet a tràmit dues querelles contra Repsol, Cepsa, Disa, Meroil i Galp, i els seus directius

24.09.2015 | 07:21

L'Audiència Nacional ha admès a tràmit dues querelles contra Repsol, Cepsa, Disa, Meroil i Galp i els seus màxims directius per un suposat delicte de col·lusió -pacte il·lícit en dany de tercer- en els preus de venda minorista de carburants.
En un acte del Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència al que ha tingut accés Efe, el jutge Fernando Andreu admet a tràmit ambdues querelles, que unifica en una sola causa.
Les querelles havien estat presentades per l'Associació de Consumidors i Usuaris José María Mena i Manos Limpias, a les quals el jutge exigeix una fiança per fer front a possibles costes judicials d'1.000 i 10.000 euros, respectivament.

L'expedient de Competència
A més d'admetre a tràmit les querelles ara unificades, el jutge acorda demanar a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) la documentació relativa a l'expedient incoat per pactar preus en 2013 -que es va saldar amb multes per gairebé 23 milions d'euros- i rebre declaració dels querellats.
Els querellats són Repsol i el seu conseller delegat, Josu Jon Imaz; Cepsa i el seu expresident Khadem al Qubaisi; Disa i el seu conseller delegat, Raimundo Baroja; Meroil i el seu president, José Luis Porte, i Galp Energia.
En l'acte, el jutge considera que les querelles compleixen amb els requisits formals i processals per a la seva admissió a tràmit i que els fets descrits en ella encaixarien, de confirmar-se, en el concepte de «defraudació».
Contra aquest acte del Jutjat Central d'Instrucció pot interposar-se recurs de reforma, recorda l'Audiència Nacional.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook