La nova tarifa per hores s'universalitza, no només per la seva posada en marxa des de fa uns mesos, sinó també, perquè la forma d'aplicar-se, amb els comptadors digitals creixen en la seva implementació a passos de gegant. Resolgui tots els seus dubtes amb aquestes preguntes

En què consisteix el canvi?

D'una forma molt senzilla, en el preu de la llum es paga una part fixa i una altra variable que depèn del consum. Si tens tarifa regulada, Preu de Venda del Petit Consumidor, o PVPC, la forma de determinar aquest tram variable canvia. Fins fa uns mesos, aquest preu es determinava en una subhasta que se celebrava cada tres mesos, ara ho fa cada hora, segons s'ajusti l'oferta (l'electricitat que posen les companyies en el mercat en el qual per exemple afecta que hi hagi molt aire en l'energia eòlica o s'acumuli molta pluja a la hidroelèctrica) i en la demanda, que es consumeixi més per aspectes com onades de calor.

Afecta tots?

No, tot i que la PVPC és la tarifa majoritària, que tenen uns 17 milions de consumidors, no els afecta els que tinguin contractades tarifes del mercat lliure. Si estàs en el mercat lliure, pagaràs l'estipulat en el contracte.

Com es determina el preu?

La llum té un preu cada hora, la qual es va reflectint en la pàgina web de Red Eléctrica Española. Cada hora es va cobrint la demanda primer amb les energies més barates com l'eòlica, per això en hores de menys consum és quan els preus són més baixos. A mesura que puja la demanda entren en joc energies més cares com la tèrmica que són més cares i pugen el preu. Per això, per exemple, aquest estiu amb el consum disparat d'aire condicionat a les últimes hores del migdia en llars i especialment treballs (sobre la 1 de la tarda) es van assolir preus màxims.

Com es reflecteix en la factura?

Si ja tens el comptador digital, la teva companyia coneixerà el preu cada hora i així es reflectirà en la factura. Si no tens comptador intel·ligent, se t'aplicaran una espècie de preus mitjans. En concret, es cobrarà a través d'uns perfils de consum estàndard que Red Eléctrica elabora cada setmana amb les llars que sí que tenen els comptadors nous, i li aplicaran preus estimats.

Puc estalviar amb aquesta tarifa?

S'estima que les llars poden estalviar fins a un 7% en la factura, però sempre aplicant unes pautes de consum determinades. Encara que no sapiguem el preu fix cada hora si que hi ha certes pautes, que amb variacions, es repeteixen en hores punta i hores més barates, amb tendències clares entre estacions (estiu, hivern) i canvis en dies laborables i caps de setmana.

Per exemple, són hores molt cares a l'estiu de 21:00 a 23:00 hores i a l'hivern, l'hora punta baixa de 20:00 a 21:00. Com a regla general les més econòmiques són les de la matinada fins a primera hora del dia. +

Utilitza electrodomèstics intensius en consum (rentadora, rentavaixelles, planxa?) En hores de menor preu comporta un estalvi i el contrari, una major despesa si tenim el costum, per exemple, de fer-ho després del sopar.

Quines altres formes d'estalvi tinc?

Si optes per una tarifa fixa, amb un preu ja conegut, una gran opció són les compres col·lectives d'electricitat com la que està realitzant ara iAhorro.com. Com més consumidors que s'uneixin, obtindràs millors preus i sense els sobresalts i maldecaps d'adaptar teus hàbits a la variació diària de preus.

Jo ja tenia tarifa de discriminació horària ¿Deixa d'existir?

Sense ser per hores, fins aquest canvi, si hi havia consumidors que tenien una tarifa que discriminava per dos trams horaris, de 22:00 a 12:00 hivern i de 23:00 a 13:00, pagaven menys i s'aprofitava per exemple per acumuladors de calefacció, pagant per sobre d'aquest preu a la resta de l'horari (punta). En aquesta tarifa si tenia una part fixa, peatges, que eren més econòmics. Ara tindràs en el tram variable els 24 preus al dia, podent tenir hores més barates però també més cares, pel que és difícil determinar l'estalvi en el tram variable, però si que seguiràs pagant menys pels peatges, la part fixa.

Es manté el bo social?

Si fins fa uns mesos consistia en la diferència entre tarifa actual i la que hi havia al juliol de 2009, ara el descompte és fix, del 25% sobre els preus reals.