30 de setembre de 2015
30.09.2015

6 preguntes i respostes sobre la nova factura de la llum

El nou sistema de facturació horària de l'electricitat entra en vigor aquest dijous 1 d'octubre

05.10.2015 | 07:30
Aquest dijous comença la nova tarificació elèctrica

El nou sistema de facturació horària de la llum entra en vigor aquest dijous 1 d'octubre per a aquelles llars acollides al Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC) i que disposin d'un comptador elèctric intel·ligent integrat a la xarxa i amb capacitat de mesura a distància. El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme calcula que més de deu milions d'usuaris es beneficiaran del nou sistema de facturació, mentre que a la resta se'ls seguirà aplicant el model actual, en funció d'un perfil de consum mitjà. Així, el nou sistema no afectarà a tots els petits consumidors d'electricitat fins el 2018, quan el Ministeri preveu que s'hagi renovat els 27 milions de comptadors que funcionen a tot l'Estat.

A qui afecta?

La nova facturació horària és d'aplicació als consumidors domèstics i pimes amb potències contractades fins a 10 kW, acollits al PVPC i que disposin a més d'un comptador elèctric intel·ligent integrat. Anteriorment, s'estimava la distribució horària del consum mitjançant un perfil elaborat per Red Eléctrica.

Com es calcula el preu que pagaré?

Amb aquest tipus de facturació, els consumidors domèstics passaran a ser facturats segons el seu consum real en cada hora del dia al preu del mercat d'aquesta hora.

Té algun avantatge per als consumidors?

El sistema de facturació horària permetrà als consumidors aprofitar els moments de preus baixos de l'electricitat (típicament els caps de setmana o per les nits, quan hi ha menor demanda) per estalviar en la factura. Segons Indústria, Energia i Turisme, fer funcionar els electrodomèstics en les hores de preus més baixos i evitar les hores més cares al migdia o al vespre permetrà abaratir la factura elèctrica.

Puc saber a quin preu anirà l'electricitat en una hora concreta?

Els consumidors podran saber per endavant quines hores són generalment més cares que altres i podran conèixer el preu horari exacte de l'electricitat des del dia anterior, que es publicarà diàriament al portal de Red Eléctrica de España (REE). Serà sempre a patir de les 20.15 h. D'altra banda, el titular del contracte podrà consultar a través de la seva empresa distribuïdora la seva corba de consum per a un període ja facturat.

La lectura del consum serà sempre real?

Amb el canvi, s'eliminen les lectures estimades i es preveu que s'evitin errors en les factures.

Tota la meva tarifa dependrà d'aquest sistema?

No. El sistema serveix per calcular el cost de l'energia dins del rebut, cosa que suposa un pes proper al 37% del total. Al voltant d'un altre 25% correspon a impostos, entre ells l'IVA, mentre que el 38% restant serveix per sufragar els costos regulats del sistema i es paga a través del de potència (uns diners fix per cada quilowatt contractat) i dels peatges (en funció del consum).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook