La Comissió Europea ha advertit aquest dilluns al govern espanyol que incomplirà els objectius de dèficit d'aquest any i el vinent. En una roda de premsa a Luxemburg, el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, ha indicat que les projeccions de la CE "confirmen el risc de no compliment" que ja es va advertir "la primavera passada". En concret, Moscovici creu que els comptes del govern espanyol incomplirien en un 0,3% el dèficit del 2015 i en un 0,7% el del 2016, és a dir, que Espanya tindria un dèficit del 4,5% en comptes del 4,2% aquest any, i del 3,7% en comptes del 2,8% el vinent. El ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, està "absolutament convençut que es compliran les xifres".

La Comissió Europea presentarà oficialment aquest dimarts la seva valoració del risc d'incompliment dels pressupostos, però el comissari Pierre Moscovici ja ha avançat aquest dilluns des de Luxemburg, on s'ha celebrat una reunió de l'Eurogrup, que els experts de la CE creuen que s'incompliran els objectius marcats.

Brussel·les, per tant, exigirà al govern espanyol que "apliqui estrictament el pressupost del 2015 que s'està executant" i prengui "les mesures necessàries" perquè el proper govern, després de les eleccions, garanteixi que "es compleix el pacte d'estabilitat i creixement". Cada any la Comissió Europea valora els pressupostos estatals i adverteix de la possibilitat de desviament del dèficit. A la primavera, ha recordat Moscovici, ja es va avisar a Madrid del risc d'incompliment.

La Comissió Europea demana al govern espanyol un dèficit del 4,2% per aquest any i del 2,8% per al vinent, però preveu que les xifres se situïn al 4,5% i al 3,7, respectivament. El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat que "la discrepància per l'any 2015 és molt i molt petita" i està relacionada amb les diferents projeccions de creixement amb què treballen la Comissió Europea i el govern espanyol. "Al final les projeccions de la Comissió Europea s'acaben ajustant a les del govern espanyol", ha dit De Guindos.

El ministre ha dit que "en els dos anys" que fa que la CE fa l'exercici de control de pressupostos "sempre té dubtes sobre les possibilitats de compliment". "Estic convençut que complirem el 2015, i això ens situa en una molt bona posició de cara al 2016", ha remarcat Luis de Guindos, que no preveu canvis en els comptes que s'han d'aprovar al congrés dels diputats en les properes setmanes. Amb tot, el ministre sí que ha admès, com ha dit Moscovici, que el govern que surti de les eleccions del 20 de desembre haurà "d'actualitzar" els números segons les recomanacions que acabi fent la CE.