Si estàs embarassada, seràs pare o tens previst adoptar, has de saber que tens una sèrie de permisos i excedències que pots sol·licitar a la teva empresa de treball. A continuación te explicamos qué beneficios existen en estos casos y qué requisitos tienes que cumplir para poder favorecerte de ellos. A continuació t'expliquem quins beneficis existeixen en aquests casos i quins requisits has de complir per poder afavorir-te d'ells.

Maternitat

A les futures mares els hi correspon un permís per maternitat, el que significa que poden gaudir d'un període de descans laboral sense perdre els drets salarials ni laborals

D'aquesta manera, podràs beneficiar-te d'aquest permís si seràs mare biològica o vas a adoptar o a acollir un infant menor de 6 anys o d'entre 6 i 18 anys amb alguna dificultat especial per a incorporar-se amb normalitat a la família.

El període establert per llei és de 16 setmanes seguides per les mares biològiques, de les quals 6 d'elles han de ser obligatòriament posteriors al part. En el cas que el teu part sigui múltiple, a partir del segon fill podràs sumar dues setmanes més per cada un d'ells.

">Si el teu fill té alguna discapacitat, també podràs ampliar en dues setmanes aquest permís.

">El subsidi per maternitat ho perceps des del mateix dia del part o des del dia en què ha de començar el descans si va ser abans del part i és del 100% de la base reguladora corresponent.

No obstant això, l'altre progenitor podrà gaudir d'aquest permís si la mare ho decideix així. La durada màxima serà de 10 setmanes, igualment s'afegiran dues setmanes més per cada fill a partir del segon en els casos de part múltiple o en el supòsit de discapacitat del fill, ja que 6 corresponen en exclusiva a la mare i, com ja

">s'ha comentat, les haurà de gaudir immediatament després del part.

Si ets una mare treballadora que no pot acreditar el període mínim de cotització, però sí reuneixes la resta de requisits establerts per accedir al cobrament d'aquest subsidi, tindràs dret a una prestació econòmica per import del 100% de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples

">(IPREM) vigent en cada moment, amb una durada de 42 dies naturals a comptar des del part.

Les mares biològiques tenen un permís de baixa de 16 setmanes seguides. Foto: Getty

">Paternitat

">Risc durant l'embaràs i lactància natural

Reducció de la jornada laboral

">Podràs sol·licitar la reducció de la teva jornada, ja siguis home o dona, per motius com pot ser alimentar el nadó menor de 9 mesos o per a la cura de familiars.

Si gaudeixes d'aquest tipus de permís o reducció de jornada, el teu lloc de treball no es veurà afectat, igual que no ho faran els teus drets.

">No obstant això, el teu salari es podrà veure reduït en el cas que no treballis una jornada completa per poder cuidar els teus fills o d'altres familiars.

Si tens una reducció de treball per lactància, podràs estar fora del teu lloc de treball una hora. Per a dones que han tingut part múltiple, la durada s'incrementarà.

">Només un dels dos progenitors podrà gaudir d'aquesta reducció en el cas que tots dos treballin i rebrà el total del seu salari durant el temps que duri el permís per lactància.

Podràs sol·licitar una reducció de jornada per cura de menors i altres familiars, essent proporcional el teu salari al temps treballat, si tens la cura directa d'un menor de dotze anys, d'un a persona amb discapacitat física, psíquica o sensorial que no realitza una activitat

">retributiva o d'un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat i que per diferents motius no pot valer-se per si mateix i no treballi.

Com a mínim podràs reduir la teva jornada laboral una vuitena part i com a màxim la meitat i podràs decidir l'horari i la durada del permís, tenint en compte el teu conveni col·lectiu.

">Com en el cas anterior, el teu salari es veurà reduït en proporció a la part de la jornada que no treballis.

En el cas que hagis de tenir cura d'un menor afectat per una malaltia greu tindràs dret a aquest permís durant l'hospitalització i / o tractament continuat del menor afectat fins que compleixi els 18 anys. La teva jornada laboral es veurà reduïda com a mínim a la meitat i el teu salari també es modificarà.

">No obstant això, tindràs dret a una prestació econòmica de la Seguretat Social.

">També, la treballadora pot absentar-se de la feina el temps que necessiti per a la realització dels exàmens prenatals i de les tècniques de preparació al part.

">Cura de fills

Per cuidar el teu fill, sigui biològic, adoptat o acollit, podràs sol·licitar una excedència per un període màxim de 3 anys. No rebràs cap salari durant aquest període i es reservarà el teu lloc de treball durant el primer any, en els següents es reservarà un lloc dins el mateix grup professional.

">Si la família és nombrosa, el període passa d'un any a 15 o 18 mesos, segons sigui de categoria general o especial.

">El temps que estiguis d'excedència comptarà en el teu antiguitat a l'empresa, el teu ocupador haurà avisar perquè assisteixis als cursos de formació professional que es programen durant aquest temps i podràs gaudir-la de forma fraccionada.

">La Seguretat Social considerarà el temps d'excedència com a temps que ha cotitzat a la mateixa, és a dir, per a les prestacions de la jubilació, incapacitat permanent, mort, supervivència, maternitat i paternitat.

">Cures familiars

Quan tinguis al teu càrrec directe un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat que per la seva edat, per haver tingut un accident, o per patir una malaltia o discapacitat no pugui valer-se per si mateix i no treballi, podràs sol·licitar una excedència per cura

">familiars d'un màxim de 2 anys, llevat d'excepcions.