El preu de l'electricitat a les llars espanyoles va augmentar un 52% entre el segon semestre de 2008 i el mateix període de 2014, fet que va suposar un increment de 81 euros en el megavat per hora (MWh), gairebé el doble dels 42 euros per MWh de la mitjana de la Unió Europea.

Segons un informe comparatiu entre els preus de la llum a Europa i els dels Estats Units, elaborat per l'expert en electricitat David Robinson, aquesta pujada ha portat Espanya a ocupar el quart lloc en la llista de països europeus on la llum ha estat més cara per a les llars en l'últim semestre de 2014, per darrere de Dinamarca, Alemanya i Irlanda.

No obstant això, segons el document, el preu mitjà de la llum per a la indústria ha augmentat a un ritme molt menor: un 9% per a les empreses de grandària mitjana i un 7% per a les grans companyies, percentatges propers a la mitjana de la UE.

«Les decisions del Govern estan afectant més els consumidors que la indústria. Els consumidors més petits han estat més castigats», va advertir Robinson. L'expert va atribuir la major part de l'increment de la llum a la «intervenció governamental»: impostos, taxes i altres regulacions en matèria energètica que imposa l'Estat, i que explicarien gairebé tres quartes parts (73%) de l'increment del rebut elèctric per al consum residencial des de l'inici de la crisi.

Per a la indústria mitjana, les decisions governamentals han suposat el 28% del preu total, mentre que per a les grans empreses ha estat el 20%.

L'expert va destacar que els costos associats a la intervenció pública van representar en el segon semestre de 2008 un 32% del preu de l'electricitat a les llars, mentre que de juliol a desembre de 2014 van suposar el 46%.

No obstant això, l'expert va destacar que el pes de les decisions governamentals ha descendit lleugerament després de la reforma energètica aprovada el 2013 pel Govern.

«És un símbol d'intervenció de l'estat, ineficient i costós. Si vols un mercat liberalitzat, cal deixar d'intervenir tant en l'energia», va postil·lar.

Per reduir aquesta intevenció governamental, Robinson va recomanar al Govern espanyol obrir el debat sobre el pas del finançament d'alguns d'aquests costos públics mitjançant els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) i no a través del rebut de la llum.

Entre aquests costos proposats, Robinson advoca per passar a pressupostos els costos extrapeninsulars o algunes partides de subvenció a les renovables.

Finalment, l'expert va apuntar en el seu estudi que els preus de la llum a la Unió Europea han augmentat el 34% entre els anys 2008 i 2014, davant del 18% als Estats Units. En el cas de la indústria, l'augment ha estat del 22% a Europa i el 6% a territori nord-americà.

Aquesta diferència en l'encariment es deu en gran mesura a una major regulació i un major augment de les decisions governamentals a la Unió Europea respecte els Estats Units.

«No hi ha molta diferència entre les tendències dels costos de producció, la diferència està relacionada amb l'augment del percentatge governamental», va explicar Robinson.