El creador de la popular infusió de ratafia, Josep Mascarós, ha posat en marxa Tegust, una empresa dedicada a l'elaboració i comercialització d'infusions d'alta qualitat. Amb seu a Forallac, en el darrer trimestre ha tancat una ampliació de capital que ha donat entrada a diversos socis gironins i que suposat una injecció que permetrà fer créixer el projecte.

Tegust ha venut 200.000 sobres d'infusió i ha facturat uns 150.000 euros en el seu primer any de vida. Per al 2016, Mascarós espera que el volum de negoci s'elevi a 800.000 euros. Un acord de distribució amb Frit Ravich -que farà arribar les infusions al canal d'hosteleria i restauració a tot Catalunya- i l'arribada al comerç minorista faran possible l'expansió.

De moment, els sobres de producte s'envasen en una planta del País Basc, però si el pla de creixement de la companyia es compleix preveuen fer la producció en una planta pròpia d'aquí a 3 anys.

Per a fer possible el projecte Tegust, Mascarós ha buscat la complicitat de diferents entitats i col·lectius que donen valor afegit a la seva proposta. Bona part de les herbes i plantes que utilitza arriben del Parc de les Olors, una iniciativa present a diferents comarques que aposta pel cultiu de plantes i herbes medicinals i aromàtiques. Així mateix, recorre a una empresa del tercer sector, el Centre Tramuntana de Palafrugell, per a encaixar els sobres.

Tegust compta en l'actualitat amb una quinzena de referències, entres elles les infusions de ratifia o aromes de Montserrat, un grup d'infusions tradicionals -que parteixen d'herbes com la camamilla, la marialluïsa, el poniol o la menta-, així com diferents tipus de te o Rooibos.

Una infusió del Girona FC

Mascarós també ha desenvolupat una infusió inspirada en els colors del Girona FC. Elaborada amb maduixa i xocolata blanca, inclou també un toc de poma que, segons l'impulsor de Tegust, reforça encara més la «gironitat» del producte. Durant la presentació, el president del Girona FC, Delfí Geli, va expressar la seva satisfacció de participar en un projecte que acostarà el club a la gent de Girona.