Li reconeixen més la trajectòria a Andalusia que a Catalunya?

Doncs sí. Aquest és el reconeixement més important que he rebut, tot i que fa sis anys a Salou em van donar un diploma de pioner i fa dues setmanes la Cambra de Comerç de Barcelona també em va donar un guardó pels 50 anys d'un hotel a Calella. Sí, són dos reconeixements, però el que m'han fet a la Costa del Sol ha sigut excepcional: hi havia el conseller de Turisme de la Junta, l'alcalde de Torremolinos, el president de la Diputació de Màlaga, el president de AHECOS, que aplega 300 hotelers de la Costa del Sol, hotelers de tot Espanya... Aquesta inquietud que un pot tenir sobre com el tractaran pel fet de ser català... Res, tot al contrari.

A Andalusia donen més facilitats als empresaris hotelers que a Catalunya?

Realment allà els tramits són més àgils que a Catalunya. Un exemple: tenia un projecte encallat, vaig anar a parlar amb l'alcalde i de seguida em va dir que ho desencallaria. Hi havia el conseller a la reunió, i també em va dir que si necessitava res, li ho fes saber, que també empenyeria.

Pot tractar directament amb les instàncies superiors, vaja.

Hi ha una altra cosa. A València i a Catalunya no concedeixen cap subvenció per reformar o remodelar l'hotel, i a Andalusia et donen una subvenció del 10%. O sigui que sí, hi ha més facilitats a Andalusia que a Catalunya. No sé què passa, aquí. Un altre handicap és que els hotels a Catalunya fan temporades d'uns quants mesos, i a Andalusia els tenim oberts tot l'any.

Encara que no tingui hotels a Marbella, va tractar mai Jesús Gil?

He, he, no, nosaltres mirem de tractar amb gent correcta.

No em digui que mai li han demanat ni un miserable 3% de comissió, en aquest món de la construcció i el turisme.

Mai, ni l'he hagut de pagar mai ni tan sols m'ho han demanat. No puc dir que sigui honrat per haver-m'hi resistit, sinó que sóc honrat perquè no m'ho han proposat (riu).

Va començar en el negoci els anys 60. Com ha canviat el turisme?

Ha canviat sobretot la qualitat que estem oferint avui. Fins i tot els hotelers que treballen amb touroperadors, que abans eren considerats de turisme d'espardenya. Aquell turisme d'espardenya s'ha convertit en turisme de sabates de xarol, i els hotels que els rebem som de quatre estrelles, amb diversos menjadors, jacuzzi i altres serveis abans impossibles d'imaginar. I la qualitat del menjar que oferim no s'ha doblat sinó quadriplicat. La seguretat és un altre punt a favor que tenim.

N'hi ha més que a altres llocs?

Aquest dia per entrar a l'acte a Màlaga vam passar un piló de controls. Conec un anglès que va anar fa poc a Egipte en un avió privat, i set persones van passar sense cap control. Era un avió privat, sí, però indica com són els controls de seguretat.

A casa nostra per culpa del turisme ens hem carregat la Costa Brava?

No fotem la culpa al sector turístic, fotem-li als regidors i alcaldes que han parat la mà. No ho sé, jo no m'hi he trobat, però veig algunes edificacions a la costa que..., potser algunes són maques però potser d'altres no ho són tant, eh? És cert que el turisme ha influït en la construcció d'equipaments, però la culpa no és dels hotelers, que pels solars ens feien pagar preus prou cars.

Què em diu de la taxa turística? Finalment ha sigut positiva?

Poter ha sigut una mica positiva, però, compte, que si l'apugen gaire, malament rai. Si les autoritats volen intervenir el primer que han de fer és perseguir els apartaments il·legals, les cases particulars que es lloguen a turistes. Que hi tenen dret? D'acord, però que es regularitzin i paguin també impostos.

No serà que els hotelers es queixen sempre, ja per costum?

És possible (somriu), perquè a vegades les expectatives d'arribada de turistes són molt altes i a l'hora de la veritat qualsevol cosa les rebaixa, poques vegades s'assoleixen els números previstos. Ara bé, suposo que d'altres sectors econòmics també es deuen queixar, no crec que sigui cosa només del sector hoteler o turístic.

Però els estudis indiquen que el turisme creix cada any. Els beneficis ho fan en el mateix percentatge?

Les dades són sempre relatives, perquè s'haurien de distingir els turistes de creuer que es queden a Barcelona, els de touroperadors, els de low cost, els que s'allotgen en apartaments il·legals.... Un cop garbellat veuríem que sí que hi ha un increment del turisme hoteler, però acostuma a ser del 3% o el 4%.

Els sindicats es queixen que malgrat aquest increment les plantilles de treballadors no només no creixen sinó que es retallen.

Puc parlar per nosaltres, i procurem tenir unes plantilles estabilitzades. Ara bé, és veritat que els hotels estan externalitzant serveis, per exemple encarregant la neteja a una altra empresa.

L'actual situació política catalana pot afectar el turisme i per tant el sector turítstic?

No ho sé, haurem d'esperar a veure-ho. No sóc polític..., ni tinc la facultat d'endeviniar el futur. No ho sé i m'estimo més no saber-ho, ja ens hi trobarem. Nosaltres tenim hotels repartits per tot el Mediterrani, no només a Catalunya, així que esperem que encara que hi hagi un problema gros no ens afecti gaire.

Quèha li falta al sector turístic català per donar un pas endavant?

Millorar els hotels, però això no depèn de la voluntat sinó que és un problema econòmic. Vostè no invertirà en reformes i obres si sap que trigarà 10 o 20 anys a recuperar la inversió, preferirà fer-ho en un lloc on la recuperi en 5 o 6 anys. El problema de Catalunya és el clima, que com li deia abans fa que les temporades siguin més curtes que per exemple a Andalusia. Li parlo de la costa, és clar. I potser tambe es podria fer més promoció.