20 de novembre de 2015
20.11.2015

El Cercle d'Economia avisa que la declaració independentista frena inversions a Catalunya

L'entitat ha afirmat en un comunicat que és "indispensable i urgent corregir el rumb de la política catalana"

20.11.2015 | 15:52

El Cercle d'Economia ha afirmat aquest divendres que és "indispensable i urgent corregir el rumb de la política catalana" després de al declaració independentista aprovada al Parlament amb els vots a Favor de Junts pel Sí i la CUP i ha alertat que, a banda que "trenca la legalitat", pot causar una "greu fractura social", a més de subratllar que no hi ha "una àmplia majoria social" a favor del text. Segons l'entitat presidida per Anton Costas, des del "primer minut" hi ha hagut "efectes negatius certs i objectius en les decisions empresarials d'inversió així com en la localització de les seus corporatives a Catalunya".

D'altra banda, el Cercle ha definit la combinació de democràcia i pertinença a la UE com la "més fructífera per a la creació de riquesa i el procés social". L'entitat adverteix els efectes negatius derivats de la declaració rupturista "es magnificarien" si es confirmés un pacte entre Junts pel Sí i la CUP, que implicaria la formació d'un govern "amb majoria inestable" i sotmès a polítiques que podrien crear "una forta incertesa en les empreses, els inversors i els estalviadors". Per tot això, el Cercle reclama rectificar aquest rumb de forma "urgent" amb l'objectiu de formar un govern "amb majoria parlamentària estable i respectuosa amb la legalitat" i, si no és possible, veuria com a "via adequada" la convocatòria de noves eleccions.

Segons l'entitat, ser membre de la UE i de l'euro "enforteix" la capacitat de "convergir amb els països europeus més avançats, tant en els nivells de qualitat democràtica com en els de desenvolupament social". "Aquests principis són defensats pel Cercle d'Economia des de la seva fundació en els anys cinquanta del segle passat i pensem que són compartits també per una àmplia majoria de ciutadans", afegeix el butlletí.En el text, el Cercle d'Economia admet que després de les eleccions del 27 de setembre les forces polítiques partidàries de la independència s'han "enfortit", tot i que critica que això no implica "un xec en blanc per alterar de forma unilateral l'ordenament legal".

"Aquesta aspiració política és legítima, però ha de canalitzar-se per camins democràtics i no a través de la ruptura de la legalitat", assenyala l'entitat, que continua insistint en una consulta "legal i acordada".El Cercle d'Economia també critica el govern espanyol pel seu immobilisme en el conflicte català i ressalta que prop d'un 80% de la població catalana és partidària d'una reforma territorial i que d'aquest percentatge, una "gran majoria" vol que sigui "sense ruptura". "El Govern i els partits polítics d'àmbit estatal han estat renuents a donar resposta política a aquest malestar social. Aquest quietisme no ha fet més que augmentar la frustració i el malestar amb el funcionament del model", destaca.

El 20D, una "oportunitat"

Per últim, l'entitat presidida per Anton Costas explica en el butlletí que veu les pròximes eleccions al Congrés, que s'han de celebrar d'aquí un mes just, com un "moment d'oportunitat" per iniciar una reforma política i territorial que "permeti conciliar el principi democràtic amb el principi de legalitat". "No fer-ho seria alimentar encara més la frustració i el malestar", conclou.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook