Tensió i discrepàncies entre CCOO i UGT, que es troben dins del comitè d'empresa de la companyia Nylstar de Blanes, a la comarca de la Selva. El motiu del xoc de posicions es troba en les accions reivindicatives que els mateixos treballadors van acordar en assemblea el passat novembre davant la modificació de les condicions de treball i dels horaris de la secció de filatures de la firma. En aquest sentit, UGT es va sumar a la decisió dels treballadors de fer dos dies de vaga i una manifestació per expressar el seu rebuig a aquesta mesura. Segons UGT, l'altre sindicat CCOO - majoritari dins del comitè d'empresa- s'ha fet endarrere i ara no hi dóna suport. "Diuen que han utilitzat un mecanisme de consulta que desconeixem. Hem de reunir-nos, valorar la situació i veure què podem fer", ha explicat el secretari general de la Federació d´Indústria d´UGT de les comarques gironines, Gabriel Tejada.

"És una notícia d'última hora. Ens hem quedat una mica descol·locats, ho hem de valorar i veure què fem", ha explicat Tejada. En principi, tota la problemàtica es remunta a l'assemblea que van mantenir els treballadors el passat 19 de novembre en la qual van acordar tirar endavant dos dies de vaga i una manifestació en protesta per les modificacions de les condicions de treball i dels horaris de prop de 60 persones de la secció de filatures de l'empresa.

La companyia Nylstar de Blanes és una empresa dedicada a la producció de fil de niló per a la indústria tèxtil i del calçat. El passat dijous 5 de novembre la firma va presentar el segon Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) temporal per enviar a l'atur durant dos anys 45 dels seus 284 treballadors.

El primer ERO es remunta al 2010 quan l'empresa va enviar el 75% de la plantilla a l'atur durant un mes després de superar un concurs de creditors. En aquesta segona ocasió, la companyia ha justificat aquesta decisió al·legant pèrdues i una caiguda de la demanda. A més de la suspensió temporal de feina, l'ERO anava acompanyat d'un canvi dels horaris que els sindicats ja van rebutjar des del primer moment. Aquesta modificació preveu que la plantilla treballi 21 dies seguits en torns de matí, tarda i nit per després tenir set dies de descans i així tancar la secció de filatures durant una setmana al mes.

Finalment, el passat 25 de novembre, els treballadors de l'empresa van votar a favor de l'acord de la direcció i CCOO sobre l'ERO. Després de les negociacions, finalment l'expedient afectarà a 34 treballadors (menys dels 45 que principalment s'havien plantejat), majoritàriament de la secció de filatures i durant un màxim de dos anys. Tot i això, no es va poder arribar a un acord sobre la modificació dels horaris de treball i, per això, des de CCOO - el sindicat majoritari al comitè d'empresa- van explicar que estudiaven impugnar judicialment aquesta decisió. En aquest sentit, UGT no va donar el seu vistiplau ni va signar l'acord sobre l'ERO.

És a partir d'aquí que, tal i com ha explicat Tejada, les coses es comencen a complicar. "Va haver-hi una assemblea on es va decidir fer la vaga i la manifestació i ara, per sorpresa, ens diuen que CCOO s'ha desdit. Expliquen que han utilitzat un mecanisme de consulta que no coneixem i no aposten per fer els dos dies de vaga, anant en contra de la voluntat del que van aprovar els mateixos treballadors", assenyala Tejada.

Una decisió que ha "descol·locat" a UGT i que, des del sindicat, assenyalen que han d'estudiar i valorar en profunditat. "No se'ns ha consultat ni se'ns ha dit res", ha lamentat el secretari general de FITAG d'UGT de les comarques gironines. D'altra banda, assenyala que aquesta passada setmana es van reunir amb CCOO i que "no està clar" que es sumin i tirin endavant la reclamació judicial per la modificació dels horaris dels treballadors, tal i com havien anunciat anteriorment. "Ens fa por que tornin a actuar com ara amb el tema de la vaga", ha assenyalat Tejada.

Des d'UGT subratllen que en tot el procés d'ERO s'han produït "incompliments legals" i que la companyia ha fet cas omís a les reclamacions i recomanacions de la Inspecció de Treball. Des del sindicat demanen que es retirin els canvis d'horaris proposats per l'empresa i insten a Nylstar a obrir ponts de diàleg per poder compaginar les reclamacions dels treballadors amb el projecte de viabilitat d'aquesta companyia centenària.