El sector industrial és la "columna vertebral" de l'economia catalana i cinc de cada deu euros generats a Catalunya es produeixen gràcies a l'activitat industrial. És una de les conclusions de l'estudi "La nova indústria" de la directora d'anàlisi econòmic de la Cambra de Comerç de Barcelona, Carme Poveda, presentat pel Departament d'Empresa i Ocupació.

Aquest treball sosté que, durant la crisi, a Catalunya la desindustrialització no ha tingut la intensitat que es creia, sinó que el sector de serveis a la indústria ha tingut un "extraordinari creixement" (del 44% al 51% del valor afegit brut -VAB- entre 2005 i 2011) que ha permès compensar en part la pèrdua de pes de la indústria tradicional (que ha passat del 21% del VAB el 2005 al 17% el 2011).

La "nova indústria" té en compte no només les activitats productives de transformació sinó també els serveis que fan possible aquesta producció, com els tecnològics, els financers, el comerç o el transport, entre d'altres. Si es té en compte aquesta "nova indústria", el pes del sector representa més del el 50% del valor afegit brut de l'economia catalana el 2011. Si no es tenen en compte els serveis que fan possible la producció, el pes de la indústria tradicional és del 20%, objectiu que la Unió Europea s'ha marcat pel 2020. Davant d'aquestes xifres, el conseller d'Empresa i Ocupació en funcions, Felip Puig, va reivindicar que la indústria ha de seguir essent la "prioritat" del govern català i que cal tenir "confiança" perquè hi ha un canvi de tendència en l'economia i "la inflexió ja l'estem consolidant".

Una altra de les conclusions de l'estudi és que el mercat català guanya pes com a proveïdor en la indústria (passa del 43% al 51% entre el 2005 i el 2011), mentre que el mercat estranger perd protagonisme (del 40% al 32%) i les compres a la resta d'Espanya pràcticament mantenen el seu pes, entre el 17 i el 18%. Així, la indústria prefereix proveïdors ubicats a Catalunya perquè "estan més a prop i n'obtenen un major avantatge competitiu", va destacar Poveda.

D'altra banda, el conseller va posar de manifest que la indústria va perdre més valor afegit durant els anys de bonança que durant la crisi. La pèrdua de valor afegit va ser de 5 punts entre 2001 i 2007 i d'1,5 punts entre 2007 i 2011, destacava Puig. L'estudi planteja que l'objectiu de reindustrialitzar Catalunya no s'hauria de basar només en fer créixer el pes de la indústria en el VAB, sinó en fer créixer la nova indústria basant-se en la innovació, la tecnologia i el disseny.