El president de Pimec, Josep González, va anunciar ahir que la patronal de pimes que lidera no tornarà a intentar una fusió amb Foment en el futur, ja que les dues organitzacions tenen sentit per si soles i una fusió aniria en detriment dels interessos de les petites i mitjanes empreses. En la tradicional trobada amb la premsa prèvia a les vacances de Nadal, González va recordar que hi ha hagut «tres rondes» de contactes els últims anys entre les organitzacions per buscar una integració, però va subratllar que l'acord s'ha demostrat «missió impossible».

González va revelar que el 17 de novembre la Junta de Pimec, per unanimitat, va donar carpetada definitiva a la idea d'una fusió amb Foment. També va defensar que Pimec es plantejaria formar part de la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepime) si aquesta organització, que ara és «un departament de la CEOE», fos independent econòmicament i orgànicament de la principal patronal espanyola.

Tot i descartar una fusió amb Foment, González va deixar clar que seguirà vetllant per tenir «bona entesa amb Foment en el que sigui possible» i per buscar «unitat d'acció» amb aquesta patronal en el que sigui possible. «No és possible barrejar una veritable representació de les grans empreses i de les pimes sense deixar aquestes últimes sense vot», va dir per justificar la decisió de descartar una fusió amb Foment, organització integrada a la CEOE i liderada per Joaquim Gay de Montellà.

González va recordar les discrepàncies amb Foment per la representativitat que la Generalitat va concedir inicialment al seu patronal de pimes, Fepime, el que va portar a Pimec a acudir als tribunals per entendre que aquesta organització era una patronal «fantasma» que no té representativitat.

No obstant això, González, que reivindica que Foment i Pimec es reparteixin al 50 % la representativitat dels organismes de la Generalitat on són presents, va negar que aquest conflicte hagi estat el desencadenant de la decisió de Pimec de donar carpetada a la fusió.

Així, va admetre que aquest assumpte no ha jugat a favor, però va insistir que la idea principal que ha fet que es descartés la integració és «que estàvem perseguint un impossible», que la «barreja» de les dues patronals «no podia funcionar», perquè els interessos de les grans empreses són contraposats amb els de les pimes. En aquest sentit, va comentar que en cada ronda de negociació entre les dues organitzacions, la primera el 2003, hi havia pressions ambientals per tancar l'acord i, quan els contactes no arribaven a bon port, es generava una «crítica generalitzada».

Per evidenciar que els interessos de les pimes i de les grans empreses no són compatibles, González va afirmar que davant la nova llei de contractació pública, la CEOE ha presentat esmenes per protegir els interessos de les grans empreses, «que no volen perdre el monopoli» sobre els contractes públics. Respecte al mapa patronal que defensen a Espanya, va assegurar que desitjaria que, igual que a Europa, hi hagués una patronal de grans empreses i una altra independent de pimes, com ja passa a Catalunya i a Balears.

D'altra banda, González va dir que el «preocupa» que «no hi hagi entesa» per formar govern a Catalunya, tot i que no creu que hi hagi «desgovern», ja que l'executiu en funcions continua actuant. Amb tot, va dir que «un allargament d'aquesta situació pot portar una demora en inversions o altres qüestions» i va reclamar «celeritat».