La companyia gironina Frit Ravich ha anunciat aquesta setmana una inversió de 20 milions d'euros a la seva seu de Maçanet de la Selva que li permetrà duplicar la producció en un termini de tres anys. Una operació que es posa en marxa just després d'haver engegat un centre logístic i un nou edifici d'oficines als quals han destinat 32 milions d'euros.

Frit Ravich, fabricant de patates fregides, fruits secs i aperitius, és un exemple de l'ambició del sector alimentari gironí, que en els darrers anys, fins i tot en plena crisi econòmica, ha posat en marxa projectes de gran envergadura, moltes vegades pensats per vendre el producte als mercats exteriors.

Aquest mateix any, el fabricant de pa i brioxeria Bellsolà, amb seu a Aiguaviva ha completat un pla inversor de 20 milions d'euros centrat en la fàbrica del Gironès, però també en la compra d'una planta a Madrid. L'objectiu és ampliar el seu catàleg de productes i diversificar geogràficament la seva producció.

El potent sector carni de la demarcació no queda enrere a l'hora d'invertir. Un dels més actius enguany ha estat Noel Alimentaria, que ha destinat 24 milions d'euros a aixecar una nova fàbrica a Begudà, s'ha convetit en accionista majoritari d'Apa Processing (líder europeu en processat per altes pressions), i ha anunciat l'obertura d'una fàbrica d'embotits als Estats Units de cara als propers mesos.

Una altra companyia d'elaborats carnis amb plans a l'exterior és Casademont, de Bonmatí. L'empresa gironina ha tancat un acord amb un soci local per poder continuar venent fuets, llonganisses i xoriços a Rússia, i preveu , ampliar mercat a l'Índia, el Canadà, Austràlia i Nova Zelanda, amb l'objectiu d'exportar fins al 70% de la producció en dos anys. Uns plans a l'exterior que arriben depsrés d'haver impulsat inversions per valor als 20 milions d'euros en els darrers anys.

També en el carni, destaquen les inversions que han fet els grups Frigoter (35 milions d'euros a Vilamalla, en un escorxador que ?subs?titueix els de Frigorífics del Ter a Salt i el de Ridasa a Figueres) o Càrniques de Juià (18 milions d'euros a Celrà, 6,5 milions a Juià, i 10 milions a Olot).

Una de les companyies més actives a l'hora d'invertir ha estat el Grup Cañigueral. Entre 2011 i 2013 va invertir 12 miliions d'euros a les instal·lacions de Frigorífics Costa Brava a Riudellots de la Selva, on actualment té en marxa una ampliació de les seves instal·lacions en les quals preveu invertir 10 milions d'euros. L'objectiu és incrementar la seva capacitat de sales de congelació destinades a emmagatzemar producte per a l'exportació.

El mateix grup compta amb una empresa elaboradora d'embotits (Monter), que de 2011 a 2017 preveu completar inversions per un valor proper als 30 milions d'euros a la Garrotxa. A la mateixa comarca, una altra de les firmes que més projectes d'inversió té és Noel, que a finals de 2014 va posar la primera pedra d'una nova fàbrica en la qual invertirà 24 milions d'euros i que suposarà la creació de 100 llocs de treball. Així mateix, va comprar una gran nau industrial a Olot, propera a l'Escorxador de la Garrotxa, on preveu posar en marxa una nova activitat amb una inversió que encara no s'ha fet pública.

En el mateix sector, cal destacar la inversió de 12 milions d'euros d'Embotits Caula per posar en marxa una nova planta, o la compra d'Embotits Turon per part d'Embotits Colell, que té en marxa diferents processos d'invesió a les seves plantes. Així mateix, Espuña també ha impulsat diferents inversions a les seves plantes -tant a la Garrotxa com a Terol- i ha comprat una fàbrica a la Pobla de Lillet per iniciar una nova activitat productiva.

Però, la principal inversió alimentària anunciada aquest any a Girona és la de la multinacional suïssa Nestlé, que a principis de 2015 va comunicar que destinaria 02 milions d'euros a construir una nova factoria destinada a produir Nescafé que substituirà l'actual línia de producció. Es tracta de la inversió industrial més important en marxa a les comarques gironines als darrers anys i se suma als 236 milions que la companyia ha invertit en aquesta planta des de 2007.

Llet, aigua, "snacks" i vi

Al marge del sector carni i del cafè, probablement la inversió més important dels últims anys a Girona és la que va posar en marxa la planta de la llet ATO a Vidreres. Inagurada a finals de 2012, va consistir en la creació d'una nova línia de producció i un magatzem robotitzat.

Molt a prop d'aquesta planta, a Sils, hi ha les instal·lacions de Puratos, una multinacional belga dedicada a l'elaboració de matèries primeres per als sectors de la fleca, la pastisseria i la xocolata. La companyia té previstes inversions de 25 milions d'euros en el període 2013-2018, que se sumen als 34 milions invertits entre 2005 i 2012.

Un dels interproveïdors gironins de Mercadona, l'envasadora d'aigua Font Agudes (Arbúcies) també destaca pels seus projectes de creixement.

En l'àmbit de la logística destaca l'aposta del Grup Peralada, elaborador i distribuidor de vins, que fa uns mesos va posar en marxa un nou magatzem al que va destinar 4 milions d'euros.

Distribució alimentària

També vinculat al sector alimentària hi ha les empreses dedicades a la distribució,tant majorista com minorista. A Girona, destaca Miquel Alimentació -la primera empresa gironina en volum de facturació-, que enguany ha passat a ser controlada per un grup xinès. Durant el 2015, Miquel Alimentació haurà completat inversions per valor de 26,6 milions d'euros, i l'any vinent preveu mantenir el ritme inversor.

En la disbribució minorista a Girona destaquen les noves obertures impulsades per dBon Preu, Mercadona, Aldi o Lidl.

Les grans inversions no són exclusives de les grans companyies. La cooperativa garrotxina La Fageda, coneguda pels seus iogurts, té un projecte per invertir 0 milions d'euros al llarg dels propers 5 anys en obres d'ampliació i millora de les seves instal·lacions.

També hi ha grans inversions industrials en el sector de les que no es coneixen les xifres, però que probablement són milionàries. Seria el cas de la darrera ampliació d'Haribo, fabricant de llaminadures amb planta a Cornellà del Terri, que li va permetre ampliar un 25% la seva producció.

A aquestes grans inversions, cal afegir-n'hi centenars de més modestes i anònimes de l'ampli texit de pimes industrials del sector agroalimentari -per exemple en el dinàmic món dels cellers de la DO Empordà, o en productes d'alimentació gurmet- presents a les comarques gironines.