Les factures de la llum i el gas baixaran una mitjana del 0,7% i el 3%, respectivament, a partir del mes de gener, segons els càlculs realitzats pel Govern en virtut de les ordres de peatges d'accés per a aquests sectors, autoritzades ahir per la Comissió Delegada per a Assumptes Econòmics. Segons va informar el Ministeri de la Presidència en un comunicat, el gas baixarà prop d'un 3% després de congelar la part regulada, gràcies a l'abaratiment del component energètic als mercats internacionals.

La reducció de la part regulada de la factura elèctrica avalada pel Govern permetrà reduir l'import del rebut una mitjana de 2,8% respecte al gener del 2015 i un 0,7% respecte a aquest mes -ja que hi va haver una rebaixa intermèdia a l'estiu-. En el cas de l'electricitat, relata el Govern, els pagaments per capacitat (amb els que es retribueix a algunes tecnologies per estar disponibles) baixen un 21% a partir de gener. La partida ja es va reduir a l'estiu, permetent reduir el rebut un 2,2% de mitjana, de manera que els pagaments per capacitat acumularan una minoració del 53% respecte a principis de 2015.

La llei del sector elèctric impedeix que es redueixin els peatges i càrrecs mentre existeixi deute pendent -encara hi ha més de 22.000 milions d'euros per pagar dels anys de dèficit tarifari-, encara que no es refereix específicament als peatges d'accés, que precisament són els que es revisen en ambdues ordres. L'ordre també preveu un fons per a contingències que poguessin afectar la factura, com una pujada del preu del cru.