El programa de compravenda de negocis impulsat per la patronal Cecot està tenint bona acceptació a les comarques gironines. Des que es va posar en marxa a mitjans del 2013, 65 empreses han pogut trobar el relleu de propietaris que els faltava i evitar així haver de tancar el negoci. Això ha permès mantenir 240 llocs de treball i una inversió induïda d'uns 2,4 milions d'euros en el total de les operacions. Els seus impulsors van fer un balanç molt positiu de la iniciativa i van afegir que és una «llavor» de generació de nova ocupació.

D'aquestes 65 empres traspassades, una part molt important eren del sector hostaleria (39,06%) i de serveis (36,9%) seguit en menor mesura pel comerç (14,8) i altres sectors (0,16%). El preu de la compra pot variar molt i el preu mig del comerç és d'uns 48.000 euros mentre que el traspàs d'una indústria és d'uns 157.000. Pel que fa al perfil dels compradors, respon a tres casos diferents: l'encarregat o treballador que es coneix el negoci; altres empresaris que volen ampliar el seu negoci comprant una altra empresa, o els professionals amb experiència de gestió.

L'edat dels reemprenedors -els que compren el negoci- oscil·la entre els 47 i 60 anys i en molts casos ho fan perquè no troben feina i una tercera part dels empresaris ho fan perquè es jubilen. Es calcula que en els pròxims 10 anys a la demarcació hi haurà 11.000 empreses afectades per aquesta necessitat de relleu generacional amb una ocupació directa de 250.000 llocs de treball. Les dades es van donar a conèixer ahir en el balanç dels dos anys de funcionament del programa a la demarcació amb el suport de la Diputació de Girona.