El Tribunal Suprem (TS)?haurà de resoldre el recurs que la Generalitat va presentar en contra de l'ordre del Ministeri d'Indústria que inclou, dins dels costos fixos i peatges que han d'assumir els consumidors de gas aquest 2015, un primer pagament de 17,13 milions d'euros a Enagás pel manteniment i hibernació del projecte Castor. Amb el recurs, que es podria repetir en contra de la recent ordre per aquest 2016, que reconeix el pagament de més de 101 milions pel manteniment i, sobretot, per cobrir la indemnització pagada a l'exconcessionària Escal UGS, la Generalitat vol evitar que es reconegui el fracassat magatzem de gas submarí com a part del sistema i que, per tant, els consumidors n'hagin d'assumir el cost.

D'aquesta manera, el TS?ha decidit que serà la secció tercera de la seva sala del Contenciós Administratiu la que tramiti el cas, després que l'Audiència Nacional -davant la qual la Generalitat va presentar el recurs el 24 de febrer- plantegés una qüestió de competència que no es va resoldre fins al novembre. La decisió del TS d'assumir el cas ha tingut el suport de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

Es tracta d'una nova acció jurídica paral·lela al recurs davant del Tribunal Constitucional presentat pel Govern en contra del reial decret llei del Consell de Ministres, del 3 d'octubre de 2014, acceptant la renúncia de la concessionària i acordant indemnitzar l'empresa controlada pel grup ACS de Florentino Pérez amb 1.350 milions. Fonts del Departament d'Indústria refermen la seva voluntat d'utilitzar «totes les armes» per evitar que el fallit magatzem de gas submarí, que no ha entrat mai en servei, sigui reconegut com a part del sistema gasista i, com a tal, l'Estat pugui traslladar el cost a consumidors i empreses. «Es tracta de tapar tots els forats i vies amb les impugnacions», apunten.

De fet, la via anunciada per l'Estat per garantir el finançament del manteniment i la hibernació de les instal·lacions, a càrrec d'Enagás Transport -gestor del sistema-, així com per retornar a les entitats bancàries -Caixabank, Santander i Bankia- que van prestar els 1.350 milions per indemnitzar Escal UGS, és la de carregar-les sobre el rebut del gas, a través dels peatges fixos, al llarg de 30 anys a partir d'aquest 2016. Tot i això, l'ordre corresponent a aquest 2015, emesa fa un any, ja incloïa també el pagament de 17,13 milions a Enagás en concepte de manteniment i hibernació des de desembre de 2014, quan es va fer càrrec de les instal·lacions. Aquesta consignació relativa al manteniment per enguany ha estat l'objecte del primer recurs que ara ha de resoldre el TS.

La Generalitat estudia seriosament seguir el mateix camí amb la nova ordre per al 2016 i impugnar-la «si no hi ha canvi de criteri». El cost total per indemnitzar la filial del grup ACS durant els 30 anys pot superar, segons l'OCU, els 4.700 milions, sense comptabilitzar un possible desmantellament -per sobre dels 300 milions d'euros-.