L'any 2016 arrencarà amb baixades a la llum, gas i butà, així com en les tarifes de les autopistes dependents de l'Estat o les taxes aèries, mentre puja el cost de la carta ordinària i es mantenen les tarifes d'autobusos públics i Renfe.

En el capítol energètic, les factures de la llum i el gas baixaran una mitjana del 0,7% i el 3,3%, respectivament, segons els càlculs realitzats pel Govern. Per la seva banda, la bombona de butà començarà l'any en un preu màxim de 12,68 euros, fet que suposa un descens del 27,5% respecte al que marcava al començament d'any.

Al transport, les tarifes de les autopistes de pagament dependents de l'Estat baixen un 0,6% de mitjana però els peatges de tres autopistes de Madrid pujaran un 1,34%.

Per a les taxes aèries, per a l'exercici 2016 els pressupostos generals de l'Estat estableixen una reducció del 1,9%, després que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) anul·lés la congelació proposada per Aena.

Pel que fa a Renfe, l'empresa ha apuntat també que, de moment, es mantenen les tarifes en l'inici de l'any. Telefónica també congela la seva quota d'abonament, que es manté en 14,33 euros, un preu que no ha variat des de 2013.

A Correus la carta ordinària puja 3 cèntims i costarà 0,45 euros. També s'apuja el Salari Mínim Interprofessional (SMI) l'1% fins als 655,20 euros mensuals, fins a 6,6 euros més que el 2015, i les pensions públiques pujaran un 0,25%. Així mateix s'elevarà un 1% el salari dels empleats de les administracions públiques, que a més recuperaran el 2016 el 50% pendent de devolució de la paga extra de desembre suprimida en 2012.