L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha trencat al desembre la ratxa baixista dels últims quatre mesos i acaba 2015 pla (0%), a causa d'una menor caiguda dels preus dels carburants i lubricants respecte a 2014, segons l'indicador avançat de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) conegut ahir. Si es confirma la dada el proper 15 de gener serà la primera vegada que l'IPC tanca un any a zero, després que el 2014 acabés per primera vegada en negatiu (-1,0), tots dos fets inèdits en tota la sèrie històrica de l'INE que es remunta a 1961.

D'aquesta manera, al desembre s'ha trencat la ratxa de quatre mesos consecutius en negatiu de l'IPC anual (-0,4 a l'agost, -0,9% al setembre, -0,7% a l'octubre i -0,3% en novembre). L'IPC va començar l'any amb un descens al gener de l'1,3%, el més pronunciat de 2015, i va ser minorant la caiguda de forma progressiva en els mesos successius fins a pujar al juny el 0,1%, el que va suposar tornar a terreny positiu després de dotze mesos consecutius en negatiu. La pujada es va repetir al juliol (0,1%), però a partir d'agost va tornar a caure fins a tancar l'any a zero, de manera que en l'últim any i mig l'IPC només ha estat 2 mesos en positiu.

La directora d'anàlisi i assessorament de BNP Paribas Personal Investors, Estefanía Ponte, va assenyalar que l'evolució de l'IPC de desembre era esperada i que es correspon amb el que anirà succeint durant 2016. En aquest sentit, Ponte va dir que la menor influència de la part de carburants i lubricants es traduirà «en repunts moderats de la inflació», llevat que es produeixi una caiguda molt important dels preus petroli.

En línia amb Ponte, l'analista d'Analistes Financers Internacionals (AFI) Daniel Fonts va atribuir el comportament de l'IPC al desembre al fet que l'actual caiguda del preu del petroli és menys intensa del que va ser en el mateix període de 2014 i va avançar que probablement la inflació subjacent (exclosa l'energia i aliments no elaborats) serà de l'1% o el 1,1%.

De cara a 2016, Fonts va dir que les previsions apunten a una recuperació progressiva dels preus que el 2016 pujaran un 1% de mitjana, després d'incidir que la inflació estarà lluny de l'objectiu del Banc Central Europeu, del 2%.

Per l'analista de Funcas Maria Jesús Fernández, la taxa de l'IPC s'ha quedat per sota del que s'esperava, ja que les previsions apuntaven a una pujada al desembre el 0,2%, el que atribueix a la baixada dels preus energètics. Fernández va considerar que l'IPC se situarà al gener en positiu en quedar enrere l'«efecte esglaó» produït per la important baixada dels preus dels carburants del gener de 2014 i va advertir que si els preus continuen en nivells actuals es tornarà a terreny negatiu a la primavera.