L'any 2015 va acabar amb inflació zero a Espanya, segons la dada avançada de l'índex de preus al consum (IPC) que es va conèixer dijous. D'aquesta manera s'allunya el risc de deflació i ho fa sobre el paper sense menyscabar el poder adquisitiu de les llars. Els costos energètics a la baixa expliquen aquest comportament de la inflació, benèvol per als pressupostos familiars i per a la competitivitat exterior dels productes espanyols. Què passarà el 2016 ? Hi haurà patiment al gener? El nou any arriba amb rebaixes en l'energia, però també amb l'expectativa de pujades en la telefonia, l'assegurança d'automòbils i el preu de l'habitatge. I també amb la seguretat que els salaris i les pensions s'incrementaran amb comptagotes.

El Ministeri d'Indústria ha decretat una rebaixa dels peatges, la part dels rebuts de l'electricitat i el gas natural que fixa l'Administració i que representa aproximadament la meitat del rebut. Tot i que el mateix Govern ha assegurat que amb això baixarà la factura de la llum (0,7% de mitjana), no es pot donar per segur, perquè el preu final dependrà de com evolucioni el mercat majorista, d'acord amb la forma en què es calcula la tarifa regulada. Es preveu que la rebaixa pugui assolir l'1,6% En el cas del gas natural, l'estalvi serà del 3,25%. La bombona de butà costarà al gener 12,68 euros, el mateix que es va determinar al novembre i que suposa un 27% menys respecte principis de 2015.

El comportament de tots els preus energètics té relació amb l'evolució del petroli, que en un any ha abaratit el gasoil més del 15%. Les cases d'anàlisis vaticinen que la cotització del cru es mourà al voltant dels 40 dòlars per barril. Si és així, es prolongarà l'alleujament per als consumidors.

Habitatge

Els observatoris sobre el mercat immobiliari estan anticipant que, a escala estatal, el preu dels pisos augmentarà amb certa intensitat el 2016 per primera vegada des de 2008. Algunes d'aquestes estimacions apunten a una pujada superior al 6%. Coincidirà amb una acceleració de les operacions de compravenda que aquests mateixos experts xifren per sobre del 15%. Per als hipotecats, l'euríbor tancarà desembre per sota del 0,059%, i abaratirà la quota d'una hipoteca de 120.000 euros uns 14 euros al mes en aquells contractes que, sense clàusula sòl, han de ser actualitzats a principis d'any. Els analistes financers presumeixen que l'euríbor continuarà a la baixa, tot i que ja amb molt poc recorregut. Està molt a prop del tipus d'interès oficial del Banc Central Europeu (0,05%). En tot cas, no s'esperen increments.

Per als que tenen contractes de lloguer, el comportament de la inflació, que se sol utilitzar com a referència, fa presumir també que l'import de les rendes variarà poc.

Telefonia i transports

Telefonia i assegurances. Es tracta de dos sectors en els quals en aquests anys de crisi s'han produït guerres de preus que van abaratir les tarifes. Aquestes guerres es donen per concloses. Les companyies de telecomunicacions van començar a pujar els preus de la telefonia mòbil i de l'ADSL el 2015, sovint amb la contrapartida d'un augment en la velocitat de la connexió a internet. Movistar i Vodafone preparen pujades per al 2016 en algunes de les seves ofertes, mentre que Orange, en procés de digestió de la compra de Jazztel, en podria anunciar altres en breu. No obstant això, Telefónica mantindrà sense canvis la quota d'abonament de la telefonia fixa.

L'assegurança de l'automòbil viurà pujades per a una part rellevant dels conductors. L'entrada en vigor al gener d'un nou barem d'indemnitzacions per a les víctimes d'accidents i l'augment de la sinistralitat elevarà els costos de les asseguradores, amb repercussió en la quantia de les primes. Algunes temptatives de mesurar l'impacte situen l'increment de preus entre el 5% i el 8%.

Renfe no pujarà de moment el preu del bitllet de Rodalies, si bé la companyia ha informat que podria haver-hi una revisió durant el mes de gener. Per a les taxes aèries, els Pressupostos estableixen una reducció de l'1,9%. Els peatges de les autopistes baixaran una mitjana del 0,6%.