Notícies positives per a l´economia gironina -també per a la catalana i l´espanyola- la vigília de Reis. Els governs de Madrid i Bacelona van fer balanç, ahir, de l´evolució de la taxa d´atur registrat: al conjunt d´Espanya ha baixat un 7,96%, que equival a dir que hi ha 354.203 aturats menys que el 2014 i passen a sumar 4.093.508 persones; a Catalunya, el descens ha estat superior, del 10,5%, de manera que 60.280 persones han aconseguit la tan anhelada i costosíssima inserció al mercat laboral (al Principat hi ha, segons la Generalitat, 515.668 inscrits a l´atur); a Girona, la taxa ha caigut un 10,1%, un pèl per sota de la mitjana catalana. Però ha caigut i hi ha 5.572 aturats menys. Aquest descens deixa la dada absoluta en 49.590 persones que volen però no poden treballar.

L´Executiu espanyol en funcions, davant d´això, parla de «la millor dada de reducció (de l´atur) de la història», en boca del secretari d´Estat d´Ocupació, Juan Pablo Riesgo. Menys triomfalisme expressa el Govern català, també en funcions, que no obstant això qualifica el 2015 com un any «de suma en la lluita contra l´atur», en paraules del secretari d´Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio.

Fins aquí la calenta. La freda, però, arriba de la mà dels dos grans sindicats, UGT i CCOO, que parlen «d´un any per oblidar» i recorden «que el 2015 es tanca amb més persones aturades que a l´inici de la crisi» respectivament I la tèbia, la proporcionen les patronals: la CEOE parla de decrement «positiu» i aprofita l´avinentesa per fer política i apela a la responsabilitat dels partits per formar un govern a Espanya que garanteixi estabilitat i contribueixi a la recuperació econòmica. Sota un prisma més gironí, Pimec emmarca la creació d´ocupació «en un context rècord de les exportacions, de la millora del consum i d´increment de les inversions productives».

Dades en mà, el cert és que la reducció registrada a nivell estatal és la més pronunciada de la sèrie històrica. A aquesta tendència, s´hi afegeix que creixen les afiliacions a la Seguretat Social un 3,18% les quals, en números absoluts, sumen 17.308.400. I que la contractació indefinida augmenta un 13,8% al llarg de l´any passat.

Tendències a banda, però, la UGT es nega a «valorar positivament» les dades fetes públiques ahir, perquè considera que el 2015 ha estat un any «d´increment de la pobresa, de les desigualtats socials i de la precarització del mercat de treball». CCOO, tres quarts del mateix: sosté que «la reducció de l´atur no es tradueix en ocupació» i lamenta que «la forta caiguda de les prestacions» posi en evidència «un agument de la desprotecció de les persones que es queden sense feina».

90% de contractes temporals

La creació d´ocupació a Girona, el desembre passat, van liderar-la clarament els serveis: en aquell període 671 persones van trobar feina en alguna empresa del sector. Per contra, el nombre d´aturats a la indústria (15) i la construcció (60) va augmentar, i en el sector agrícola el diferencial es va mantenir a zero, de manera que en el còmput global de desembre l´atur es va reduir en 638 persones.

L´evolució de les afiliacions a la Seguretat Social però, registrava un lleuger descens el desembre en comparació amb el mes anterior. Es tancava amb 281.058 afiliats, 823 menys. El còmput anual, però se saldava amb xifres positives.

La contractació també es va sumar a la tendència positiva, amb 17.273 contractes nous; això sí, d´aquests, 15.105 (un 90%) van ser temporals i només 2.168, indefinits.