Es percep «alegria». S'afirma que «ha anat molt bé». Es pronostica, en definitiva, que, «si els indicadors no fallen», tot fa preveure que ens trobem davant la millor campanya de rebaixes «des que va començar la crisi». Percepcions, afirmacions i pronòstics que arriben des del sector del comerç poques hores després que s'encetés, ahir, el període de descomptes massius i, enguany, força agres?sius des de bon principi, dels productes de temporada d'hivern.

Primer dia de rebaixes, doncs, i primeres valoracions, en general prou satisfactòries i optimistes. Mig ple, gairebé ple, veu el vas el president de Girona Centre-Eix?Comercial, Josep Maria Nogué, que resumia l'esdevenir de la jornada inaugural amb un «ha anat molt bé». I això vol dir, explica, botigues plenes i caixes registradores funcionant a un rendiment notable. En la mateixa línia s'expressava el gerent del centre comercial Espai Gironès de Salt, Pau Jordà, que transcorregudes poques hores de la temporada oficial de descomptes detectava «alegria» entre els consumidors, el símptoma que condueix a pensar que el balanç que podran fer els comerços a mitjan febrer, quan es doni per finalitzada la campanya, serà altament positiu. Més contundent que Nogué i Jordà es mostrava la presidenta de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), organització que aglutina 30.000 establiments catalans, Maria Rosa Eritja. Ens trobem, assenyalava, davant «les millors rebaixes des que va començar la crisi, ja que les encetem en un moment en què la confiança dels consumidors sembla que s'està recuperant». Eritja només posa una condició per a l'acompliment dels bons pronòstics: «que els indicadors no fallin». Però sembla que tot juga a favor del comerç: d'entrada, les rebaixes comencen un dijous, a diferència de l'any passat, que van començar en dimecres. Més: enguany la campanya de vendes ha comptat amb un aliat extern, el calendari escolar, que permet que la gran majoria d'escoles i instituts reprenguin les classes el proper dilluns. «Això ens dóna un festiu més a efectes pràctics», assevera Josep Maria Nogué, i avui, divendres, es converteix en el preludi perfecte d'un cap de setmana de previsible consum intens generalitzat.

Sense anar més lluny, ahir l'Espai Gironès va rebre la visita de 51.000 clients potencials, indicava Pau Jordà, una xifra que igualava la de l'any passat. En un dissabte «normal», afegia el gerent, passen pel centre comercial, de mitjana, unes 46.500 persones. Que ahir fos laborable, tot i que moltes famílies esgoten encara les vacances de Nadal, aporta més valor als registres de què parla Jordà.

La previsió d'increment de les vendes es mou entre el 3 i el 5%, i els càlculs que fa la CCC avancen que la despesa mitjana per persona se situarà entre els 90 i els 100 euros. Que d'entrada els comerços i les grans superfícies hagin apostat per oferir descomptes substancials, d'entre el 30 i el 70%, constitueix un element més a favor de les tesis que pronostiquen que aquestes rebaixes se saldaran amb èxit.

En aquest context, el conseller d'Empresa i Ocupació en funcions, Felip Puig, va sortir en defensa del model de rebaixes català, que qualifica de «regulació sensata» i que contraposa amb el model espanyol, que permet que els descomptes s'avancin en el calendari. Precisament, un conflicte legal entre els governs de Barcelona i Madrid va obrir una escletxa que ha permès a comerços i grans cadenes que operen a Catalunya avançar l'inici de les rebaixes. Sobre això, Puig es mostra bel·ligerant i va amenaça amb possibles sancions. El conseller va assegura que mentre el sector «cregui que és bo» el calendari actual, «les rebaixes es mantindran»; almenys a Catalunya.