Els preus van baixar dues dècimes al desembre en relació al novembre a la demarcació de Girona i van tancar el 2015 amb un augment interanual -la variació de desembre a desembre- del 0,2%, segons va informar ahir l'Institut espanyol d'estadística (INE).

La inflació anual positiva suposa trencar amb una tendència de 16 mesos seguits amb taxes negatives o planes. El 2014 l'IPC gironí va tancar l'any amb un descens interanual del -1,3%. Tot i el lleu augment interanual del conjunt dels preus, el baix cost del petroli va pressionar a la baixa en el conjunt de la cistella pel descens de preus en els carburants i el gasoil de les calefaccions.

A Catalunya, els preus van baixar una dècima al desembre en relació al novembre i van deixar la inflació anual en el 0,3%. Així, l'IPC recupera les taxes positives a Catalunya després de 4 mesos en negatiu o en pla (com va passar al novembre). Mentre el 2015 es tancavaamb un increment de preus, el 2014 va acabar amb un descens de set dècimes.

Al conjunt de l'Estat, els preus van patir una variació mensual del 0,3% negatiu i van tancar l'any amb una variació plana, del 0%, per primer cop a la història. El descens del cost del petroli segueix pressionant a la baixa, com es veu en els preus dels carburants o del gasoil per a la calefacció.

Catalunya és, amb les Illes Balears i el País Basc, la comunitat on més pugen els preus. En tots tres casos, l'IPC anual és del 0,3%. En l'altre extrem, les taxes més negatives es registren a les Canàries i Cantàbria (-0,4%) i Ceuta (-0,6%). Tal com indica l'INE, al Principat, el baix preu del petroli ha fet descendir un 1,6% interanual els preus associats a l'habitatge i un 2,7% els del grup del transport.

Tot i això, els preus dels carburants i els lubricants relacionats amb el transport han baixat menys que el desembre del 2004 (-5,8%). Pel què fa a l'habitatge, el preu de l'electricitat ha pujat però aquest augment s'ha vist compensat per la baixada en el gasoil per a calefacció. L'habitatge i el transport són els dos únics subgrups que registren taxes negatives, ja que la resta pugen: aliments i begudes no alcohòliques augmenten de preu un 2,1%; les begudes alcohòliques i el tabac un 1,1%; ensenyament un 1,1%; hotels cafès i restaurants un 0,9%; oci i cultura un 0,7%; parament de la llar un 0,6%; vestit i calçat un 0,5%; comunicacions un 0,4%; medicina un 0,2%; i altres béns i serveis un 2%.

En el conjunt de l'Estat, els preus del transport baixen un 2,8% i els de l'habitatge un 2,3%; la inflació subjacent -que no té en compte els aliments elaborats ni els productes energètics-, de la seva banda, disminueix una dècima i se situa en el 0,9% i se situa gairebé un punt per sobre de la taxa de l'IPC general.