Perdre oportunitats de negoci per tenir la seu social a Girona o en qualsevol altre punt de Catalunya. És el dia a dia de moltes empreses que es queixen que la situació política ha provocat un clima d'hostilitat cap a tot allò que vingui de Catalunya en determinats sectors de la població i de les empreses espanyoles.

Un exemple el trobem a Citylift, empresa amb seu a Girona dedicada a la venda i manteniment d'ascensors i elevadors. Compten amb 32 delegacions obertes i el 60% de la seva facturació arriba de fora de Catalunya. El CEO de la companyia, Cayetano Pérez, explica que en els darrers anys «hem hagut de veure com ens anul·laven contractes pel fet de ser catalans» i que reben «correus electrònics, missatges a Facebook i Twitter, o trucades amb tons despectius pel fet de ser una empresa catalana»

Posa com a exemple un correu electrònic rebut divendres passat a la delegació que la seva empresa té a Màlaga, en la que el propietari d'una enginyeria que els va demanar pressupost va declinar contractar la companyia en assabentar-se que tenia la seu a Catalunya. Aquest potencial client assegura que «prefereixo pagar un 15% més i no comprar res de Catalunya» i que tenir la seu a Catalunya «si vols treballar al mercat espanyol, és un greu error des del punt de vista comercial»

El correu electrònic enviat a Citylift

Afegeix que «sóc francès, però no puc suportar la falta de respecte dels catalans per Espanya ni la falta de respecte a la Constitució». En un to cada vegada més despectiu comenta que no suporta «aquest estúpid dialecte que anomenen català» i que pensa que caldria enviar els militars a Catalunya, empresonar els polítics independentistes i treure la nacionalitat als que van votar a favor de la independència i expulsar-los de territori espanyol».

Cayetano Pérez ha decidit fer públic el correu perquè creu que és necessari «que la gent sigui conscient del que ens estem trobant, i que d´una vegada per totes agafin consciència de que s´ha d´ajudar a l´empresa catalana». «A nosaltres a fora no ens ajuda ningú i a casa tampoc», denuncia.

Aquest directiu manté que són moltes les empreses catalanes que es troben en la mateixa situació. En els darrers mesos, algunes pimes gironines han expressat a aquest diari les dificultats que tenen per fer negocis en alguns punts de l'Estat a causa de la tensió política, si bé es neguen a expressar-ho obertament perquè temen que la mesura sigui encara més contraproduent.

Des de la patronal gironina FOEG, mantenen que no han rebut queixes d'empreses de la demarcació en aquesta línia i creuen que són «fets aïllats». Afegeixen que «és possible que hi siguin, però a nosaltres no ens han arribat», tot i admetre que molts empresaris han apostat cada vegada més pels mercats internacionals per tal d'evitar aquesta problemàtica.

Traves de la diplomàcia espanyola

La patronal FOEG sí que ha rebut queixes d'empresaris que s'han trobat «amb entrebancs de la diplomàcia espanyola» a l'hora de fer negocis a l'estranger, circumstància que lamenten, recordant que les administracions públiques no haurien de dificultar l'activitat econòmica.