Tot just encetat febrer, és hora de prendre el pols a l'evolució de l'atur al llarg del primer més de l'any. En terminologia mèdica es podria afirmar que el "pacient", el mercat laboral, ha abandonat la unitat de cures intensives, però continua a planta, convalescent, perquè presenta algun símptoma que no convida massa a l'optimisme: per exemple, que el mes passat, Girona va tancar amb 449 persones més inscrites a les llistes del Servei Català d'Ocupació (SOC) que al desembre (un 0,91% més) i amb 3.364 cotitzants a la Seguretat Social menys (-1,2%), segons dades del Govern espanyol. L'any arrenca, doncs, amb mal peu, amb ocupació destruïda, però en un context de descens del nombre de desocupats any rere any.

Perquè altra cosa són les dades anuals, que sí que afloren una evolució positiva pel què fa a reducció del nombre d'aturats. En comparació amb el gener de 2015, hi ha 9.479 gironins més afiliats a la Seguretat Social i 5.864 persones menys inscrites a l'atur (-10,49%).

En definitiva, una de freda ?-que s'explica per la finalització dels contractes de treball de la campanya de Nadal al sector serveis- i una de calenta -que diu que l'increment del nombre d'aturats al llarg dels primers 31 dies de l'any és el més baix des del 2007. La tendència és la mateixa a Catalunya, que va tancar el gener amb 2.412 aturats més que al desembre i encadena 31 mesos de caigudes de la desocupació en termes anuals. A Espanya, de desembre a gener els aturats van augmentar en 57.247 i la xifra total es queda en els 4.150.755. En resum, "seguim guanyant la batalla" però, no obstant això, "seguim perdent" perquè hi ha "un nombre importantíssim de desocupats", admetia ahir el secetari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, en referir-se a les dades de Catalunya, que tancava el gener amb 518.080 persones a l'atur. I "seguim perdent" la batalla per tal que "les persones trobin feina de qualitat", afegia Ginesta.

En aquest sentit, les darreres grans xifres oficials no permeten una anàlisi al detall de la qualitat de l'ocupació generada a Girona el darrer any, però sí que posen de manifest, per exemple, que el 85,7% de la contractació és temporal i el 14,3%, indefinida -proporció, aquesta última, que és la taxa més elevada d'Espanya.

I un altre avís, que llança el portal d'ofertes de feina Infojobs: la dada de gener, tot i que no és rellevant, és "dolenta" en tant que es presenta com "una primera pista de com pot evolucionar l'any 2016", amb una previsible desacceleració en la creació d'ocupació.