La Comissió Europea millorava, ahir, en una dècima, les previsions de creixement per a l'economia espanyola, que situa en el 2,8% del PIB el 2016 i el 2,5% el 2017. Brussel·les, però, alerta que l'Estat tornarà a incomplir l'objectiu de dèficit públic aquest any: el desequilibri es mantindrà encara en el 3,6%, vuit dècimes per sobre del 2,8% exigit -el 2015 va tancar amb el 4,8%. Aquesta desviació retarda fins l'any vinent la recuperació de l'estabilitat pressupostària. D'altra banda, segons la CE, l'atur es mantindrà encara en el 20,4% el 2016 i no baixarà al 18,9% fins el 2017. Les previsions de Brussel·les també avisen que el deute arribarà al 101,7% del PIB aquest any i que serà del 100,1% l'any que ve.

La Comissió assegura en el seu informe que tot i l'augment del PIB previst, hi ha "riscos" que es deriven de "la incertesa que envolta la formació del nou govern" a Espanya. Brussel·les assegura també que "el ritme de reducció del dèficit" s'alenteix "tot i el ràpid creixement del PIB" en els últims mesos. En aquest sentit, indica que el dèficit va baixar "només un 0,1% del PIB" durant el tercer trimestre del 2015 i que la despesa del govern espanyol va créixer "més ràpidament en la segona meitat de l'any" amb "notables increments en el consum i en la inversió pública".

"No tenim cap preferència de govern, aquest no és el tema, tenim unes regles, unes previsions i estem obligats a advertir que la incertesa política afecta el comportament dels agents econòmics, ni més ni menys", va declarar el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, sobre les advertències polítiques de l'informe.

El portaveu francès va negar que la CE consideri unes noves eleccions com "un risc"; és més, va afegir, "mai no jutgem els partits polítics que tenen voluntat pro-europea i capacitats de govern, a priori". Segons va aclarir, la CE només precisa que el buit de poder a Madrid genera dubtes.

En aquest context, Moscovici va recordar que el nou govern, "sigui quin sigui", haurà de prendre mesures "necessàries" per corregir la desviació del dèficit. "La CE no ha volgut ser subjectiva, ni punitiva, té xifres i regles", va remarcar, per recordar a continuació que Brussel·les ja va advertir a la tardor que el govern del PP s'estava desviant dels objectius i que hauria de fer nous ajustos. "És necessari, efectivament, quan arribi el moment, que es prenguin mesures" va insistir. En aquesta línia, la desviació en l'objectiu del dèficit de vuit dècimes obligaria al nou govern espanyol a fer un ajustament pressupostari, apujant impostos o retallant despesa, d'entre 8.000 i 9.000 milions d'euros. La CE assegura que fins ara la reducció del dèficit espanyol s'ha basat principalment en el creixement econòmic, i avisa que "els riscos" per assolir l'equilibri pressupostari es poden veure també "en la incertesa sobre el nivell de contenció de la despesa, principalment en el nivell dels governs regionals". Tot i l'incompliment del dèficit, la CE situa Espanya com un dels estats membres de la UE que creixerà més ràpidament, per davant d'Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit. La mitjana de la UE serà de l'1,9% aquest any i del 2% el vinent.