L'euribor a dotze mesos, l'índex al que estan referenciades la majoria de les hipoteques a Espanya, ha aprofundit en el seu mínim històric en taxa diària i s'ha situat en terreny negatiu per primera vegada a la història. En concret, l'índex s'ha situat aquest divendres en el -0,002%.

Davant les expectatives creades després de l'última reunió del BCE que la institució activarà més artilleria per elevar la inflació a la zona euro, l'Euríbor ha entrat en terreny negatiu en amb prou feines cinc valors corresponents als dies en els quals hi ha hagut activitat bancària.

No obstant això, la taxa que s'utilitza en la majoria de les hipoteques per revisar la quota a pagar és la mensual, que ara està en el 0,0018%. Després de situar-se al gener per primera vegada per sota del preu oficial dels diners (0,05%), l'Euríbor s'encamina a tancar en negatiu en taxa mensual.

L'expert de Self Bank Felipe López-Gálvez ha advertit de com l'euribor minvarà els ingressos dels bancs, amb el que afegirà més incertesa a la rendibilitat del sector financer i la seva cotització en la Borsa.

Per la seva banda, l'analista de XTB Jaime Díez ha descartat gairebé per complet que els bancs arribin a pagar per haver prestat diners per comprar un habitatge, ja que perquè es produïs aquest supòsit l'Euríbor hauria de romandre en el temps en el terreny negatiu. A més, ha explicat que aquesta caiguda ha de ser superior al diferencial.

En aquest sentit, ha exemplificat que amb un diferencial del 1%, l'Euríbor hauria de caure a taxes inferiors al -1%. "Aquesta situació requeriria d'una ingent quantitat de mesures monetàries addicionals. Únicament aquells diferencials petits podrien trobar-se amb aquesta anomalia del mercat que tindria importants conseqüències", ha indicat.