La reforma laboral impulsada pel govern del PP l'any 2012 "ni ha generat ocupació", ni tampoc "ha reduït l'atur" i ha provocat un "empitjorament" de la qualitat del treball i de les prestacions d'atur, conlcou el sindicat UGT en l'informe que fa balanç dels primers quatre anys de vigència de la norma, presentat, ahir, a Madrid. En aquest context, UGT alerta que 5,9 milions de treballadors, el 35% del total, percep una remuneració inferior al Salari Mínim Interprofessional (SMI), fixat per llei en 655,22 euros. Aquesta dada, va explicar el secretari d'Acció Sindical, Toni Ferrer, supera en tres punts la registrada el 2011, abans que entrés en vigor la reforma.

Segons el sindicat, les mesures aplicades sota l'empara de la reforma han provocat la destrucció de 555.000 llocs de treball i han fet reduir un 7,3 i un 4,3% les rendes familiar i personal, respectivament. Però els efectes negatius de canvi de marc legislatiu no es queden aquí, adverteix UGT, que ha basat el seu estudi en dades del Ministeri d'Ocupació, l'Institut Nacional d'Estadística, el servei d'ocupació SEPE i l'Agència Tributària: la contractació temporal, per exemple, ha augmentat un 66,4% i la indefinida, només un 11,8%; el salari mitjà ha baixat de 19.102 euros a 18.420, 682 euros menys; la durada mitjana dels contractes ha caigut i s'ha situat en els 53 dies de mitjana, quan abans de la reforma era de 63; i el 2014, recorda el sindicat, el 29,2% de la població espanyola es trobava en risc de pobresa o d'exclusió social, un proporció que supera en 2,5 punts l'estadística del 2011.

Per tot plegat, Ferrer lamenta que una reforma que es va aplicar per "la via autoritària" ha conduït empreses i treballadors al fracàs i ha reclamat per als agents socials el paper d'interlocutors en els processos futurs de construcció del sistema laboral espanyol.

Més estrangers "irregulars"

D'altra banda, el sindicat Comissions Obreres (CCOO) va presentar ahir, a Barcelona, la memòria del Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers, el qual, entre d'altres conclusions, constata un increment del 3,2% de "la irregularitat" en aquest àmbit del mercat laboral, provocat per "les dificultats de moltes persones per renovar les seves autoritzacions a causa de la crisi". Així, el 43,2% de les persones ateses al CITE presentaven una situació laboral fora de la legalitat.