Si ets autònom o estàs pensant en ser-ho has de saber que les bases mínimes i màximes de cotització del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) han pujat un 1% des de l'1 de gener d'aquest any. Així ho ha confirmat la nova Ordre de cotització del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social publicada pel Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

La base de cotització és la xifra amb la qual la Seguretat Social calcula quant has de pagar al mes de quota i quina serà la teva futura pensió de jubilació.

En donar-te d'alta com a autònom has de triar la base per la que vols cotitzar: la mínima, establerta per al 2016 en 893,1 euros mensuals, o la màxima, fixada en 3.642 euros mensuals. Totes dues quantitats són un 1% superiors a les existents en 2015.

En funció de la base escollida, la teva quota mensual dependrà de quina prestació i atenció futura vulguis assegurar-te. Si la teva base de cotització és la mínima, la teva quota mensual aquest any serà de 267 euros; enfront dels 264 euros que es pagaven el 2015. Si has triat la base màxima teva quota mensual aquest any serà de gairebé 1.089 euros.

Prestacions

Aquestes quantitats cobreixen únicament la prestació per incapacitat temporal en el cas de malaltia comuna, per exemple una grip, a partir del quart dia. Resulten d'aplicar sobre la base de cotització el tipus general del 29,8% i la cotització addicional del 0,10% que s'ha d'abonar si no s'ha triat la cobertura per accident de treball i malaltia professional.

Si vols estar cobert davant accidents laborals i malalties professionals i pel possible cessament d'activitat (el que ve a ser quedar-se a l'atur), les quotes pugen una mica més. La major part dels autònoms, més del 80%, cotitza per la base mínima.

En els últims anys s'han pres algunes mesures perquè fer-se autònom surti més barat. Així, existeix el que es coneix com 'tarifa plana' a la Seguretat Social, vàlida per als nous autònoms, amb independència de la seva edat.

Aquesta mesura consisteix en el pagament a la Seguretat Social durant sis mesos d'una quota superreduïda de 50 euros al mes, quantitat que es va elevant progressivament en mesos successius.