Fa aproximadament cinc anys i mig, el 19 juliol de 2011, dos germans de Sant Feliu de Guíxols, aconsellats per un familiar que treballava en un oficina de Bankia, van invertir 3.000 euros cadascun en accions de l'entitat, que sortia a borsa l'endemà amb tots els honors. Pensaven que era una bona operació, que faria créixer els seus estalvis i els donaria dividends, però el temps i, sobretot, la mala gestió de l'equip de Rodrigo Rato -exministre d'Economia dels governs Aznar, exdirector del Fons Monetari Internacional, expresident de Bankia i ara acusat amb totes les de la llei per com va gestionar la fraudulenta sortida a borsa i pel cas de les targetes black-, els van treure la raó i els seus estalvis es van volatilitzar.

Però els recuperaran, perquè una sentència de la secció primera de l'Audiència Provincial de Girona feta pública ahir per Ausbanc advocats els és favorable i condemna Bankia a retornar-los 6.000 euros (3.000 per a cada germà) -més els «interessos legals» que els pertoquen, més els dividends que els corresponen i l'interès que haurien generat- i a pagar les costes processals.

Amb antel·lació, el jutjat d'Instància número 3 de Sant Feliu ja havia fallat a favor dels demandants, una decisió que l'Audiència va ratificar el 29 de gener passat. Tot plegat confirma allò que altres tribunals, entre ells el Suprem, ja han anat sentenciat: que Bankia va vendre fum i que va captar inversors a base de maquillar els resultats, a còpia d'ocultar una situació financera insostenible.

La sentència, emfasitza l'advocat dels demandants, Marc Prat, té un valor afegit per haver-la dictat qui l'ha dictada i transmet un missatge «ben clar» als petits inversors damnificats per la compra d'accions de Bankia: «No hi tenen res a perdre», afirma Prat, que va un pas més enllà i anima a les persones que no han denunciat el banc «per por», a fer-ho, perquè les opcions d'obtenir un resultat favorable són «molt altes». Això sí, les garanties d'èxit van molt lligades a un termini: el 25 de maig de 2016. Les demandes que s'interposin més enllà d'aquesta data es trobaran, avisa l'advocat, amb molts més obstacles processals, ja que serà a partir de llavors quan es considerarà que les presumptes irregularitats comeses per Bankia hauran prescrit, de manera que demanar la nulitat dels contractes de compra d'accions serà missió molt més difícil.

Prat no precisa la xifra exacta, però Ausbanc gestiona diverses demandes d'inversors gironins perjudicats per Bankia. L'advocat sosté que, fins ara, el 100% dels casos s'han resolt a favor dels demandants. O sigui, que, segons Ausbanc, guanyen els petits inversors.