Les principals entitats espanyoles cotitzades han perdut més de 35.100 milions de capitalització a borsa en els quaranta-quatre dies que portem de 2016, un període en el qual s'han vist arrossegades pels dubtes que de nou desperta el sector bancari europeu. El fre a l'economia a nivell global, els baixos tipus d'interès que minven la rendibilitat de la banca, l'excessiva regulació o els resultats d'algunes entitats europees han fet saltar les alarmes sobre la situació en què es troben alguns bancs de la zona euro.

Malgrat aquests fantasmes, els experts creuen que les preocupacions per la banca europea són "exagerades", ja que la seva situació és ara molt diferent de la que hi havia el 2008. Una opinió que comparteix l'Eurogrup, que aquesta mateixa setmana ha enviat un missatge de calma davant les turbulències que han agitat la banca a la Borsa, en mostrar la seva confiança en la fortalesa del sector.

El president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), José María Roldán, va defensar que l'evolució tan negativa que pateix la banca espanyola en borsa "no té cap relació" amb la seva situació, ja que el sector "ha fet els seus deures", no té problemes de liquiditat i compta amb una rendibilitat creixent.

Progressos desiguals

"El que ens agradaria és que els mercats distingissin més entre els bancs que han fet els seus deures i aquells que encara poden tenir tasques pendents", va assenyalar Roldán, tot afegint que tot i que la banca europea també ha fet progressos, aquests han estat desiguals en els diferents països.