Molts pares es troben en el dilema de decidir quan començar a donar la paga als seus fills i quants diners donar-los. Per això, la psicòloga infantil Sílvia Àlaba ens dóna alguns consells al seu llibre "Queremos que crezcan felices. De la infancia a la adolescencia (de 6 a 12 años)", per establir correctament una paga als fills.

Hem de premiar amb diners?

Alguns pares es pregunten si és bo donar diners als nens per haver fet certes feines de la casa o haver realitzat els deures. Sílvia Àlaba apunta que no hem de pagar-los per cada acció, ja que els nens han d'aprendre que són coses que es troben dins de la seva obligació. Han d'assumir que per aquestes tasques el que rebran és la nostra aprovació i atenció.

Algunes claus sobre les tasques diàries:

- És important conèixer que el reforç social és més efectiu que l'econòmic.

- Hem de transmetre als fills que la casa és de tota la família i, per això, hem de col·laborar en totes les tasques com un bon equip. Per aquesta raó, no hem de pagar als nens.

- La clau és inculcar l'esperit d'equip per la cura de la llar entre els membres de la família.

Quina és la millor recompensa?

Els diners, encara que als nens els puguin motivar per realitzar les tasques, són una cosa passatgera i, a més, és inútil amb aquells nens rebels, ja que ells no faran les tasques domèstiques per la paga.

Hi ha reforços més positius, duradors i influents com la lloança davant l'esforç, fer activitats amb ells, jugar, anar al cinema, fer esports, etc.

I què passa amb la paga?

Davant els esforços extres no hem de donar-los més diners. Cal fixar-se en les necessitats del nen segons l'edat que tingui i intentar atorgar-li la quantitat en funció d'això, donant sempre el just per al pla que vulgui realitzar. Un nen amb massa diners és més propens a ficar-se en problemes.

Sílvia Àlaba ens aconsella que hem d'establir una quantia fixa quan ja són una mica més grans, per sortir amb els amics o comprar llaminadures, d'aquesta manera els ensenyarem a administrar els diners. Aquesta paga setmanal es donarà sempre que el nen hagi complert les seves obligacions diàries.

Si els donem la paga segons els diners que demanin, no aprendran a distribuir les despeses, i aquest aprenentatge és fonamental per al seu dia a dia. No és positiu ensenyar-los a viure per sobre de les seves possibilitats.