A base de perdre judicis i a cop de sentències del Tribunal Suprem, Bankia ha reaccionat i, ahir, va anunciar que retornarà el 100% de l'import de les accions als inversors minoritaris que van comprar títols en la sortida a borsa de l'entitat el juliol del 2011.

A més, l'entitat, que amb aquesta decisió assumeix que l'anterior cúpula va fer les coses malament, va comunicar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que abonarà els interessos compensatoris pel temps transcorregut. A canvi, demanarà la devolució de les accions a l'entitat, i en cas que l'inversor ja les hagués venudes, se li abonarà la diferència entre l'invertit i el que en va obtenir i uns interessos compensatoris de l'1%. Bankia preveu retornar 1.500 milions a prop de 200.000 inversors amb un sistema «àgil i ràpid», en paraules del conseller delegat José Sevilla.

Les associacions de consumidors i d'afectats van valorar l'anunci amb matisos: l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Adicae), la més activa en el cas Bankia, la va qualificar d'«històrica»; l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), en canvi, la considera «insuficient i parcial» perquè només té en compte els inversors que van comprar accions amb motiu de la sortida de Bankia a la Borsa; l'Associació de Perjudicats d'Entitats Financeres, per la seva part, en critica el retard i retreu al banc que no aboni «el 100% dels interessos legals». Per demanar la devolució dels diners, els accionistes afectats per la sortida de l'entitat a borsa el 2011 hauran de presentar una sol·licitud disponible a la web del banc i a les pròpies sucursals. Si les accions es van adquirir o vendre a través d'una altra entitat, caldrà presentar també l'extracte del compte de valors en què es detallin els moviments amb accions de Bankia, segons explica l'entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri.

José Sevilla va assegurar que aquest procés és «positiu» perquè els inversors podran recuperar els diners en uns quinze dies des que ho sol·licitin, alhora que suposarà un estalvi de diners en els casos que ja han arribat a la justícia. A més, considera que «es protegeix el patrimoni actual de Bankia, els diners dels contribuents, en reduir la factura en abonar els interessos per reduir-se els terminis, i costes, per una solució ràpida i extrajudicial». D'altra banda, a aquest procés s'hi poden afegir els inversors del tram minorista que tinguin un procés judicial en marxa contra l'entitat per reclamar la devolució dels diners. Bankia exigirà a canvi que l'accionista signi un document en què es compromet a renunciar a continuar amb el procediment als jutjats. Els petits inversors tindran tres mesos per adherir-se a aquest procés a partir d'aquest dimecres. En cas que no els interessi, podran continuar amb el procés judicial. En la sortida a borsa el juliol del 2011, Bankia va obtenir fons a través del tram minorista per import de 1.855 milions d'euros. D'aquesta quantitat, 255 milions es van vendre abans del març del 2012, de forma que els accionistes van tenir pèrdues mínimes o inclús van guanyar diners, segons sosté l'entitat.

Sevilla, d'altra banda, es va mostrar convençut que l'anterior equip directiu no sol·licitarà la devolució de les accions que va subscriure en la sortida a Borsa, perquè es tracta d'un «cas cas clar de conflicte d'interessos» i no entren en els supòsits de la proposta feta ahir.