La versió oficial, en aquest cas de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), conta que el mercat de l'habitatge continua amb vida a Girona, sobretot a causa del bon comportament de les vendes de cases i pisos de segona mà, que el 2015 van pujar un 23 % respecte

Aquesta tendència compensa la davallada de les vendes d'habitatges d'obra nova, que van caure prop d'un 43 %, amb 1.219 propietats venudes. En resum, el mercat va repuntar gairebé un 4 % respecte del 2014 -van ser venuts 7.666 pisos, en total-, una proporció que supera les expectatives del sector i que permet parlar «d'estabilització», segons el president del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Girona, Ramon Corominas. Els API, però, matisen les dades fetes públiques per l'INE, que d'altra banda posen de manifest que el ritme de creixement del mercat gironí és sensiblement menor al del català, que va tancar l'any amb una millora percentual de 14 punts: segons Corominas, la venda d'obra nova, sobre la pràctica, «és superior», una afirmació que s'explicaria perquè l'Institut d'Estadística comptabilitza com a pisos de segona mà els que van vendre els bancs quan, «en realitat», precisa el president dels API, «es tracta d'habitatges nous».

Que el mercat hagi crescut prop d'un 4 % a la província és una dada, assenyala Corominas, que «supera totes les previsions». Un tancament d'any que ha acabat essent «més que positiu», afegeix, pel bon comportament de les vendes al llarg del darrer trimestre de l'any, especialment el mes de novembre, quan hi va haver «un repunt inesperat».

Amb el permís de Girona i Figueres, ciutats amb un pes específic en el mercat, han liderat el creixement de les vendes els municipis de la Costa Brava, amb Roses, Platja d'Aro, l'Escala, Blanes i Lloret de Mar al capdavant. Allà, l'any passat, els estrangers -sobretot els francesos, els belgues i els holandesos- van protagonitzar bona part de les transaccions immobiliàries, de manera que la conclusió cau pel seu propi pes: una proporció significativa dels habitatges venuts són de segona residència.

En aquest context, els API detecten un canvi de tendència en un mercat que els darrers anys s'havia pràcticament desactivat: el rus, el qual, «probablement» a causa de la guerra de Síria, sembla que renuncia a invertir a l'Orient Mitjà i «s'apropa» al mercat espanyol, on les vendes van créixer un 11 % el 2015. I això, pronostica Ramon Corominas, també hauria de repercutir positivament sobre el lloguer. El Col·legi d'API preveu que 2016 consolidi l'estabilització del mercat immobiliari gironí de manera que, al tancament de l'exercici, s'acabi assolint la xifra de l'entorn de 8.000 habitatges venuts. Les dades de 2015 confirmen cinc anys d'increments consecutius.