El grup de telecomunicacions suec Ericsson, un dels més actius en el foment del 5G, ha animat el futur Govern a licitar "com més aviat millor", entre 2016 i 2017, les bandes en les quals començaran a operar les tecnologies mòbils de cinquena generació per situar Espanya entre els països "capdavanters".

"Ara el que cal és primer que aconseguim que hi hagi un Govern, que segur que serà d'hora, i després que entre les seves prioritats considerin això", assenyala en una entrevista amb Efe el conseller delegat d'Ericsson Espanya, José Antonio López.

Això permetrà que Espanya pugui situar-se entre "els països capdavanters" des de les primeres proves semicomercials que arrenquin el 2018 i per descomptat anar "a velocitat de creuer el 2020", per a quan està previst que comencin a comercialitzar-se els primers productes 5G, afegeix.

"Convèncer el Govern que vingui" que cal licitar "amb temps i previsió" les bandes en les quals començarà a funcionar el 5G (les de 3,5 i 2,8 GHz) "és una miqueta feina de tots", opina.

El 5G, un dels grans temes del pròxim Congrés Mundial de Mòbils que arrenca aquest dilluns a Barcelona, "transformarà la indústria manufacturera, la indústria de l'automoció i la indústria del retail", assegura el directiu, que s'entusiasma en parlar de les potencialitats de la nova generació mòbil.

"Les velocitats es poden multiplicar entre 10 i 100 vegades, les latències -el temps de resposta des que es dóna una instrucció a un dispositiu- es reduiran en 10 vegades i es multipliquen exponencialment el nombre de dispositius que poden estar a la vegada connectats i la seva velocitat de tràfic", explica. I aquestes millores es traduiran en nous casos d'ús.

En termes de latència, aquesta capacitat de reacció, pràcticament d'un mil·lisegon, serà d'especial utilitat, per exemple, en cotxes autoconduïts o en una operació quirúrgica feta de forma remota per robots, "on no ens podem permetre sota cap concepte que no hi hagi el mateix temps de reacció que amb un ésser humà", afegeix.

Les millores en velocitat tindran especial repercussió en la distribució de vídeo, de manera que "podrem descarregar pel·lícules d'alta definició en menys de 10 segons, quan avui en el millor 4G es triga de 10 a 12 minuts", continua el directiu.

Ara els principals actors en el desplegament del 5G estan immersos en la fase d'"estandardització", és a dir, en la de decidir quins casos d'ús es prioritzen en el llançament comercial de la nova tecnologia.