Un total de 45.149 petits accionistes de Bankia han reclamat la devolució de les quantitats invertides en la sortida a Borsa de l'entitat el juliol de 2011, només en els dos primers dies en els quals s'ha habilitat aquesta possibilitat. Segons han informat a Efe fonts del banc que presideix José Ignacio Goirigolzarri, a les 28.306 persones que van acudir a presentar la seva sol·licitud el dijous al matí es van unir unes altres 16.843 entre la tarda d'aquest primer dia -el dijous és l'únic amb horari tant matinal com vespertí- i el matí del divendres.

Des del dijous passat, i durant un termini de tres mesos, Bankia ofereix a tots els petits accionistes que van participar en el debut borsari de l'entitat l'opció de recuperar el 100 % de la seva inversió, més un interès anual de l'1 %, amb només emplenar un formulari i a canvi de renunciar a emprendre accions judicials.

El sistema per sol·licitar que se'ls retorni la inversió és "àgil i ràpid", segons va explicar el conseller delegat de Bankia, José Sevilla, ja que als quinze dies de presentar la sol·licitud els estalviadors podran recuperar els diners invertits.

"Cadascun pot fer el que prefereixi o el que li convingui, però la meva opinió és que la proposta que estem fent és molt millor per a la immensa majoria dels inversors", segons Sevilla.

Ha subratllat que els qui acceptin la seva proposta recuperaran els seus diners "molt ràpid", amb uns interessos que consideren "justos", ja que equivalen a "la remuneració que haurien tingut si haguessin invertit aquests diners en un dipòsit a termini durant aquest període de temps".

Bankia a més està disposada a assumir les costes quan els accionistes de l'entitat renunciïn a seguir reclamant per la via judicial i decideixin recuperar els seus diners a través de la proposta de l'entitat.

Els afectats que vulguin demanar el reintegrament de la seva inversió hauran d'acudir a una sucursal de Bankia proveïts del seu document d'identitat i emplenar una sol·licitud que li lliuraran, i que també es troba disponible a la pàgina web de l'entitat (www.bankia.es).

Si la compra d'accions es va fer a través d'un banc diferent, cal aportar, a més del document d'identitat, un extracte del compte de valors que acrediti els moviments amb aquestes accions.

En els casos en els quals l'accionista s'hagi desprès dels títols de Bankia amb pèrdues, el petit inversor haurà d'actuar de la mateixa manera i el banc li retornarà la diferència entre l'invertit i el preu al que es va desfer de les accions, més l'1 % anual.

Bankia calcula que uns 200.000 petits inversors podrien sol·licitar la devolució dels diners que van destinar a la sortida a Borsa de l'entitat, amb el que podrien recuperar entre tots al voltant de 1.500 milions d'euros i deixar així resolta l'allau de demandes judicials en contra seva.

D'altra banda, després de conèixer que Bankia reintegrarà als petits accionistes que així ho desitgin els diners invertits en el seu debut borsari, el Defensor del Poble vol que el Ministeri d'Economia aclareixi si aquest procediment inclourà un arbitratge.

A pesar que el banc ha insistit al llarg d'aquesta setmana en què es tracta d'un procés àgil que res té a veure amb un arbitratge, el Defensor del Poble vol que Economia expliqui de quina manera recuperaran la seva inversió els petits accionistes, si mitjançant un arbitratge o de forma directa a les sucursals de l'entitat.