24 de febrer de 2016
24.02.2016
40 Años
40 Años
GIRONINS AL MOBILE

«La internet de l'aigua» raja al MWC

Bnstar, una «start-up» fundada per un gironí, mostra al Mobile World Congress de Barcelona una tecnologia pionera que permet controlar el consum d'aigua d'un edifici a través del mòbil i que pot reduir-ne el consum fins a un 40%

25.02.2016 | 07:15

El «planeta» de les aplicacions catalanes

Memory Leaks
  • Bnstar té l’estand al Hall 8.1, a l’espai App Planet de l’agència Acció. El Mobile compta amb la presència d’altres empreses vinculades a Girona: la consultoria digital CodiTramuntana, que hi presenta una nova apliació per a la gestió d’esdeveniments, Suitevent; Sixtemia Mobile Studio, que hi presenta l’aplicació que selecciona vins Wineissocial; Nexus Geographic, especialitzada en el software geogràfic, OTC Engineering, d’Olot, i Somcrea, de Celrà.

Un emprenedor de Torroella de Montgrí, l´enginyer Joan Pintiado, presenta una tecnologia innovadora al Mobile World Congress. L´empresa que va fundar ara fa sis anys, Bnstar, proposa un consum d´aigua més eficient i sostenible a través de l´Internet de les coses. Aixetes intel·ligents, en definitiva, que poden contribuir a millorar els comptes de resultats de les empreses.

La internet de les coses –IoT, de l´anglès Internet of Things– aplicada a la gestió de l´aigua amb un objectiu quàdruple: reduir-ne el consum; millorar l´eficiència energètica; disminuir la contaminació i minimitzar la despesa. Bnstar, start-up fundada per Joan Pintiado (Torroella de Montgrí), ara fa sis anys, mostra la seva tecnologia –«Internet of Water»– a l´App Planet, l´estand que l´agència ACCIÓ del Departament d´Economia i Empresa ha instal·lat al Hall 8.1 del Mobile World Congress 2016, que se celebra fins demà a Barcelona. Són allà per promoure contactes amb clients potencials que els ajudin a créixer com a negoci.

Una vàlvula intel·ligent dissenyada per Bnstar connecta l´aixeta a Internet. A partir d´aquí, i amb l´ajuda d´un software específic, el flux de líquid es monitoritza i es controla des d´un dispositiu mòbil (ordinador, tauleta digitalitzadora o telèfon) «des de qualsevol lloc del món», assegura Pintiado. La tecnologia que aplica aquesta empresa catalana d´ànima gironina permet identificar en tot moment si hi ha presència humana, per exemple, en el bany d´una habitació d´un hotel. En el moment que el sistema detecta que l´estança és buida, l´aixeta deixa de rajar, amb tots els beneficis que això comporta a nivell d´estalvi hídric, ­ener­gètic i econòmic.

Però la cosa no acaba aquí. La tecnologia IoT d´aquesta firma permet discriminar qui entra: per seguir amb l´exemple de l´hotel –Bnstar ha instal·lat dispostius al Juan Carlos I de Barcelona i en un hotel de Màlaga–, l´aixeta intel·ligent, amb l´ajuda de la tarja que dóna accés a l´habitació, pot saber si es tracta del client o bé del servei de neteja i decidir el cabal, els litres que es poden consumir i fins i tot la temperatura de l´aigua. «Hem de tenir en compte –explica Pintiado– que, per norma, el 50% de l´aigua que surt d´una aixeta va a parar directament al desguàs». Un «malbaratament» que els brolladors connectats de l´empresa catalana eviten. En el cas d´un establiment turístic, si multipliquem l´estalvi obtingut «per 100, 200 o 500 habitacions, la reducció de la despesa pot ser molt significativa». En aquest context, l´empresa certificadora Applus+ garanteix que la instal·lació de la tecnologia de Bnstar té capacitat per reduir fins al 40% el consum d´aigua –i de l´energia que s´utilitza per escalfar-la– d´un allotjament hoteler.

L´IoT aplicada a la gestió de l´aigua que proposa Bnstar «també és vàlida» per a centres esportius, edificis públics, hospitals i empreses de transport, com ara aerolínies, sense que això la descarti per a l´ús domèstic. Bnstar té la vista posada en el mercat internacional, amb especial interès pel Regne Unit i Irlanda, Europa i Sud-amèrica, expliquen els responsables. En aquest context, la presència al MWC «resulta molt positiva» perquè «ens facilita molts contactes en un intèrval molt reduït de temps», exposa Pintiado. Algunes de les trobades, precisa, «han resulat interessants» de cara a possibles nous contractes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook