Barcelona va tornar a viure ahir un matí complicat per a la mobilitat en coincidir una vaga parcial en autobusos amb avaries en diverses línies del metro, entre d'altres incidències, cosa que ha congestionat el transport públic i empitjorat el trànsit en l'últim dia del Mobile World Congress.

A primera hora del matí, la presència de fum en els túnels del metro a causa de la combustió d'un cable i l'avaria d'un comboi van dificultar la circulació en tres línies del suburbà de Barcelona, el servei del qual aviat va quedar restablert en la seva totalitat.

La primera de les incidències va ocórrer cap a les 09.18 a l'estació 11 de Setembre, on conflueixen les línies L-9 i L-10. La combustió d'un cable elèctric va obligar a tallar durant una hora la circulació entre les estacions de la Sagrera i Bon Pastor.

D'una altra banda, l'avaria d'un tren buit cap a les 09.57 va portar a interrompre durant vint minuts la circulació a la línia 1 del metro entre les estacions d'Universitat i Marina. Les incidències a la xarxa de transport van afectar també al matí la línia de Rodalies R4 de Renfe, que enllaça Manresa (Bages) amb Sant Vicenç de Calders (Tarragona), on es va produir una avaria en una catenària.

Aquesta avaria va obligar a tallar la circulació entre les 03.00 i les 07.40 hores i va causar retards d'uns 30 minuts. La línia R2, entre Maçanet i l'Aeroport del Prat, també va patir retards d'uns 9 minuts a causa de dos robatoris de cable de coure.

A les 09.00 hores va arrencar a més la nova vaga parcial dels autobusos metropolitans, convocada únicament per sindicats minoritaris al comitè d'empresa, per la qual cosa la seva incidència dependrà del seguiment de l'aturada entre els treballadors.

El director general de Fira Barcelona, Constantí Serrallonga, es va felicitar per l'èxit del Mobile i va remarcar que «totes les mètriques demostren de nou que el congrés segueix creixent de la mà de Barcelona».

Quant a les disfuncions en la mobilitat, va apuntar: «Ha estat un tema complex aquesta vegada, especialment el primer dia, però en aquests casos el que cal fer és oferir solucions als problemes i és el que vam fer».

Assegurar el congrés

Serrallonga va rebutjar, també, la possibilitat que la cita tecnològica deixi la capital catalana per una qüestió de mobilitat, i ha assegurat que, a partir de demà, ja treballaran en l'edició del 2017.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va valorar també com «un gran èxit» aquesta última edició del Mobile, mentre que el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va remarcar que la Generalitat vol que aquest esdeveniment «continuï» a Barcelona molts anys més.

Per la seva banda, el president del grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, l'exalcalde Xavier Trias, va destacar ahir «el nou èxit del MWC», encara que va ressaltar que aquest any el congrés de mòbils «s'ha vist alterat per la deixadesa i la pèrdua d'autoritat de l'Ajuntament d'Ada Colau».