A diferència del que ha passat amb el mercat de compravenda d'habitatges, el mercat del lloguer, a Catalunya -i també, a Girona- no és «una bombolla». Les dades ho demostren, segons es desprèn de l'informe que va presentar el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, que constata que l'any passat els preus van pujar. De mitjana, a Catalunya, ho van fer a un ritme del 3,9%; a Girona, l'increment va ser més moderat, de l'1,9%. Pel que fa als preus, llogar un pis costa, de promig, a Catalunya, uns 572 euros al mes; a Girona, els preus estan per sota de la mitjana, a uns 437 euros mensuals. On més van pujar els preus, però, va ser a la ciutat de Barcelona, on l'increment, al tancament del 2015, es va situar en el 7%. A la capital, el preu mitjà del lloguer se situa en els 755 euros mensuals; de les dades de l'informe sobre el mercat de lloguer del Govern se'n desprèn que el barri més car de Catalunya és Sarrià-Sant Gervasi. Allà, llogar un pis costa, de mitjana, 1.067 euros al mes.

El 2015 van pujar els preus dels lloguers de manera generalitzada, però es van formalitzar un 5,3% menys de contractes (141.767 en total). Per territoris, la major part de signatures es va concentrar a Barcelona i l'Àrea Metropolitana, juntament amb comarques que tenen un parc important d'habitatges de lloguer d'ús turístic, entre les quals s'hi compten l'Alt Empordà i la Cerdanya. En el mapa del lloguer elaborat pel Govern, d'altra banda, hi apareixen vuit comarques -entre les quals hi figuren el Gironès i l'Alt Empordà- amb més de 20 habitatges de lloguer per cada 1.000 habitants.

De la seva banda, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va anunciar que, amb l'objectiu de fer créixer el parc de lloguer, el Govern presentarà una nova llei d'arrendaments urbans el segon trimestre del 2017.