01 de abril de 2016
01.04.2016

FOEG reclama electricitat més barata per fer les empreses més competitives

El Col·legi d´Economistes veu «imprescindible i urgent» reduir els costos energètics del sector industrial català

01.04.2016 | 00:58
Esteve Gibert i Ernest Plana, ahir a la seu de la FOEG

Les indústries gironines necessiten energia, però més barata. És la reclamació que llançava ahir la FOEG, que considera que les empreses locals perden competitivitat en el mercat exterior llastades pels elevats costos que els representa l´electricitat. Una enquesta del Col·legi d´Economistes dóna la raó als empresaris: el 87% dels interpel·lats veu «urgent» reduir la tarifa de la llum.

L´Anàlisi comparativa dels preus de l´electricitat a la UE: una perspectiva espanyola, publicat per la Fundació per la Sostenibilitat Energètica i Ambiental (Funseam), de la qual són patrones les principals companyies energètiques de l´Estat (Repsol, Endesa, Enagas, CLH, Gas Natural, Cepsa i EDP Renovables), alertava al juliol de 2014 que «les polítiques públiques i les decisions governamentals» van fer augmentar «el 127%» el preus finals de l´electricitat per al segment dels consumidors industrials entre 2008 i 2012.

Ahir, la patronal gironina FOEG va presentar un informe del Col·legi d´Economistes de Catalunya que, de nou, posa el crit al cel sobre el cost que té l´energia per a les empreses catalanes i, més concretament, gironines. Es tracta de l´Enquesta d´Opinió dels Economistes (Hivern 2016), el termòmetre de la percepció que tenen aquests experts sobre l´estat d´ànim de l´economia del país (dels 8.000 col·legiats que hi ha a Catalunya, 1.500 han pres part en l´enquesta), que posa de relleu que el 87,4% dels economistes catalans consideren «imprescindible i urgent» reduir els preus de l´electricitat per «impulsar la indústria i l´economia» a Girona, a Catalunya i a Espanya.

Ernest Plana, president de FOEG, afirmava que amb un energia elèctrica «més barata» les empreses d´aquí «podríem ser molt més competitives en el mercat exterior». Les últimes dades de tarifes comparades del Ministeri d´Indústria situaven, el primer semestre del 2015, el preu net del quilovat/hora (Kv/h) per a ús indutrial en 0,092 euros a Espanya; en 0,069 euros a Alemanya i en 0,067 a França, essent la mitjana de la UE-28 de 0,079. Només al Regne Unit, amb un preu de 0,133 euros Kv/h la llum era més cara.

Plana atribueix el sobrecost que han de pagar les empreses per l´energia a l´impacte que tenen els impostos sobre la tarifa, que situa «en el 50%» del preu total. La FOEG, amb l´informe dels economistes catalans com a principal argument, reclama, doncs, polítiques públiques que mitiguin el greuge que pateixen les empreses catalanes en relació a les de la resta d´Europa. A més, la patronal recorda que una indústria més competitiva seria menys procliu a «les deslocalitzacions».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook