L´Anàlisi comparativa dels preus de l´electricitat a la UE: una perspectiva espanyola, publicat per la Fundació per la Sostenibilitat Energètica i Ambiental (Funseam), de la qual són patrones les principals companyies energètiques de l´Estat (Repsol, Endesa, Enagas, CLH, Gas Natural, Cepsa i EDP Renovables), alertava al juliol de 2014 que «les polítiques públiques i les decisions governamentals» van fer augmentar «el 127%» el preus finals de l´electricitat per al segment dels consumidors industrials entre 2008 i 2012.

Ahir, la patronal gironina FOEG va presentar un informe del Col·legi d´Economistes de Catalunya que, de nou, posa el crit al cel sobre el cost que té l´energia per a les empreses catalanes i, més concretament, gironines. Es tracta de l´Enquesta d´Opinió dels Economistes (Hivern 2016), el termòmetre de la percepció que tenen aquests experts sobre l´estat d´ànim de l´economia del país (dels 8.000 col·legiats que hi ha a Catalunya, 1.500 han pres part en l´enquesta), que posa de relleu que el 87,4% dels economistes catalans consideren «imprescindible i urgent» reduir els preus de l´electricitat per «impulsar la indústria i l´economia» a Girona, a Catalunya i a Espanya.

Ernest Plana, president de FOEG, afirmava que amb un energia elèctrica «més barata» les empreses d´aquí «podríem ser molt més competitives en el mercat exterior». Les últimes dades de tarifes comparades del Ministeri d´Indústria situaven, el primer semestre del 2015, el preu net del quilovat/hora (Kv/h) per a ús indutrial en 0,092 euros a Espanya; en 0,069 euros a Alemanya i en 0,067 a França, essent la mitjana de la UE-28 de 0,079. Només al Regne Unit, amb un preu de 0,133 euros Kv/h la llum era més cara.

Plana atribueix el sobrecost que han de pagar les empreses per l´energia a l´impacte que tenen els impostos sobre la tarifa, que situa «en el 50%» del preu total. La FOEG, amb l´informe dels economistes catalans com a principal argument, reclama, doncs, polítiques públiques que mitiguin el greuge que pateixen les empreses catalanes en relació a les de la resta d´Europa. A més, la patronal recorda que una indústria més competitiva seria menys procliu a «les deslocalitzacions».