Catalunya és la quarta regió d'Europa que ha captat més volum d'inversions estrangeres el 2015, segons l'FDI Markets del grup Financial Times, va informar, ahir, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, a Barcelona, en un esmorzar-col·loqui a l'IESE. En base a les dades aportades per l'FDI Markets, Baiget va explicar que les inversions estrangeres al Principat van assolir els 5.224 milions d'euros, la xifra més alta de la sèrie històrica, superada només per l'àrea de Londres, Escòcia i la zona de Moscou. Amb aquest volum d'inversió, Catalunya escala de la setzena posició que ocupava el 2014 a la quarta el 2015 i se situa per sobre de països com Turquia o Irlanda. De fet, Catalunya va ser l'any passat la primera regió de l'Europa continental occidental en volum d'inversió estrangera atreta, per sobre de regions de Països Baixos i França.

Baiget va subratllar el valor de «la captació d'inversió estrangera de caràcter productiu», perquè mesura «la confiança en el país i les seves perspectives de futur, posa en valor els actius de Catalunya i exerceix un efecte tractor sobre el conjunt del país». En aquesta línia, el conseller va lamentar que «massa sovint s'ha volgut transmetre el missatge que els inversors perdien confiança en Catalunya»; al fil d'això, va assegurar que «les dades no confirmen aquesta tesi, al contrari, demostren la capacitat d'atracció de Catalunya i el seu potencial de creixement i desenvolupament».

38% de projectes nous

Durant el 2014 i el 2015, el 38,4% dels projectes d'inversió estrangera gestionats per Catalonia Trade & Investment van ser de tipus greenfield, és a dir, de multinacionals que no estaven establertes a Catalunya -«no només consolidem els inversors que tenim, sinó que en captem de nous», va dir Baiget-. La segona modalitat (22%) van ser inversions de multinacionals que ja tenien presència al país, mentre que el 19% van ser ampliacions. Destaquen les inversions de les multinacionals a les TIC (25,8%) i també són rellevants les inversions a l'automoció (15%), els serveis (8%), així com a l'àmbit agroalimentari, l'electrònica, la biotecnologia i la química- amb un 5,3% respectivament- i la metal·lúrgia (4,5%) i el tèxtil (4,5%). Per cadena de valor, en primer lloc s'han situat els projectes industrials-manufacturers (36,6%), seguits pels de serveis (22,3%) i les oficines centrals (12,5%). El país que encapçala els projectes d'inversió estrangera en el període 2014-2015 són els Estats Units, amb un 16,9% del total. El segueixen França (11,6%), el Japó (8%), la Xina (7,2%), Alemanya (5,3%) i Suïssa (5,3%).