El conseller delegat del BBVA, Carlos Torres, va explicar dilluns que l'entitat es podria plantejar tancar fins a 2.800 oficines arreu de l'Estat de forma gradual en els pròxims anys. El tancament de les sucursals aniria en consonància al creixent procés de digitalització de l'entitat i d'aquesta manera només conservarà un miler d'oficines de les 3.800 que té ara, en les quals treballen unes 23.000 persones. Si a aquesta xifra se li suma el personal dels serveis centrals i les filials que ha adquirit en els últims anys, com Catalunya Bank, la plantilla augmenta a 39.000 persones a Espanya.

En una conversa informal en una trobada amb inversors al Money 20/20 celebrat a Copenhaguen, Torres es va preguntar si «té sentit» tenir obertes 3.800 sucursals i va matisar que aquesta mesura s'aplicaria, en tot cas, a llarg termini.

De moment, fonts de l'entitat van indicar que ara per ara no hi ha cap pla de tancament d'oficines previst.

Carlos Torres va afirmar a la citada trobada que el «BBVA tindrà un paper cada vegada major en l'ecosistema de la innovació gràcies a les nostres iniciatives internes, les aliances estratègiques amb els jugadors fintech i la utilització de la nostra plataforma, mitjançant la construcció d'APIs obertes, com a palanca de creixement».

El conseller delegat va destacar la gran transformació que està experimentant la banca i el sistema financer internacional com a conseqüència de l'era digital. El conseller delegat va centrar el seu discurs en l'arribada de jugadors digitals disruptius (fintech), amb propostes de valor superiors i menors costos operatius. En aquest sentit, també va recordar la influència dels nous desenvolupaments tecnològics com el Big Data, la tecnologia blockchain o la intel·ligència artificial, que tenen la capacitat de canviar el negoci bancari.

El possible tancament de 2.800 oficines de BBVA també s'explica pels canvis d'hàbits dels clients, els quals cada vegada utilitzen més el seu telèfon mòbil per fer operacions bancàries. El banc compta amb 15 milions de clients digitals i 9 milions que operen a través del mòbil.

Precisament, el passat 1 d'abril els sindicats van fer públic que Banco Santander preparava el tancament «imminent» de 450 oficines i la remodelació d'unes 350 sucursals més cada any fins arribar al miler el 2018 per transformar-les en «oficines del futur», a més d'un pla d'acomiadaments.