A partir de dilluns i en setmanes alternes, les 26 barques censades es faran novament a la mar des dels ports d'Arenys de Mar, Blanes, Sant Feliu de Guíxols, Palamós i l'Estartit per capturar sonso després de nou mesos d'aturada. A principis de la temporada passada es va registrar una caiguda progressiva de les captures d'aquesta espècie. Fet que va alertar el Comitè de Cogestió, que al juliol va proposar el tancament de la pesquera. Ara, els resultats del seguiment científic han permès reobrir-la, tot i que amb restriccions. Per precaució, les captures es mantindran en uns valors mínims, de 80 kg per embarcació i dia. Aquestes quotes s'aniran ajustant, segons l'abundància de les moles de sonso i l'evolució del preu de venda en llotja, que s'espera força elevat.

El sonso és un peix de talla petita i de vida curta pràcticament exclusiu dels fons de sorres gruixudes de la costa del Maresme i del nord de Catalunya. Es captura amb una xarxa específica anomenada sonsera. La modalitat està sotmesa actualment a les directrius d'un pla de gestió aprovat per la Comissió Europea.

El model de gestió aplicat a la sonsera ha estat "innovador" i es basa, en part, en la recuperació de l'antic sistema de governança dels pescadors al qual s'han incorporat criteris tècnics i científics, segons informa el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en un comunicat.

En el model de cogestió, les decisions es prenen per acord entre totes les parts involucrades: pescadors, personal tècnic de l'Administració, científics i ecologistes, i aspira a mantenir la pesquera dins del Rendiment Màxim Sostenible, en aplicació d'un patró d'explotació bioecònomic que permeti mantenir unes condicions socioeconòmiques dignes per al sector pesquer.