La Comissió Europea va proposar, ahir, ampliar més enllà del 2018 el «pla Juncker», previst inicialment per un període de tres anys. Quan es compleix el primer aniversari de la posada en marxa del Fons Europeu d'Inversions Estratègiques (EFSI), l'empresa catalana Grifols i l'alacantina Baleària són dues de les més beneficiades. L'EFSI finança Grífols amb 100 milions d'euros, per mobilitzar-ne fins a 240,9 en inversions, i preveu mobilitzar fins a 350 milions per a Baleària. Fins ara, el pla Juncker ha ofert finançament a sis projectes a Espanya, per un valor de 505 milions d'euros, que mobilitzaran fins a 2.000 milions d'euros per crear 5.150 llocs de feina.

El projecte de Grifols, signat l'octubre de l'any passat, preveu la recerca en activitats en el marc de les teràpies, diagnòstics i solucions mèdiques derivades del plasma per a hospitals.

El finançament provinent de l'EFSI, de 100 milions d'euros, cobrirà totes les fases de la recerca, tant clínica com preclínica, i es farà a la seu de la companyia a Barcelona. La recerca ajudarà a millorar el tractament de condicions com l'Alzheimer, o en les operacions de tipus cardiovascular. En total, la inversió prevista a mobilitzar és de 240,9 milions d'euros.