Es diuen Hohner però, tot i que tenen delegació a Frankfurt i que el mercat teutó és un dels seus clients principals, no tenen la seu a Renània o a Westfàlia del Nord. Treballen lluny del Rhin, més a prop de la riera de Breda, als peus del Montseny, a la Selva. Hohner és una enginyeria, una empresa de tecnologia puntera especialitzada en la confecció de codificadors òptics (encoders, en l'argot del sector). Amb una plantilla de 70 treballadors -bona part dels quals disposen de titulacions tècniques superiors-, Hohner, que també fabrica codificadors magnètics, lineals i mòduls electrònics, entre d'altres dispositius, ha incrementat un 113% la facturació en cinc anys: va tancar el 2015 amb unes vendes de 6,4 milions d'euros.

"Moure" empreses

A simple vista, els encoders són unes càpsules circulars connectades a un cable; quan s'entra al detall, però, aquestes càpsules passen a ser dispositius d'última generació que incorporen hardware, sensors fotònics i altres elements que fan que les cadenes de producció de les empreses -sobretot les que utilitzen maquinària pesada- es "moguin" a un ritme molt precís. Des de l'any 2015, amb la col·laboració d'Eurecat i amb el finançament del programa Retos del Ministeri d'Economia i Competitivitat, el fabricant de Breda treballa en un projecte d'innovació pioner, batejat amb el nom d'Icoder: és a dir, el codificador intel·ligent pensat per a la indústria agroalimentària, que incorpora un capçal fotònic de nova generació i que es pot programar via Wi-Fi, aplicació mòbil o USB. Set enginyers han dedicat més de 13.000 hores a desenvolupar aquesta nova eina per a la Indústria 4.0, que estarà definitivament a punt l'any 2017, explica Pep Bruguera, director industrial i cap del departament d'R+D. El projecte Icoder ha suposat una inversió d'uns 726.000 euros, finançats pel Govern espanyol. A banda d'enginyers industrials, han intervingut en tot el procés especialistes d'altres disciplines, com ara matemàtics; Icoder també ha comptat amb la col·laboració activa d'Eurecat -en el desenvolupament del hardware i càlcul de la "part òptica" del producte, recorda Bruguera- i del centre CD6 de la Facultat d'Òptica i d'Optometria de Terrassa (Universitat Politècnica de Catalunya).

Un nou producte amb valor afegit, doncs, que ha de reforçar l'estratègia de creixement de Hohner -tot just és un projecte incipient, però la direcció de l'empresa té en ment una possible ampliació de les instal·lacions, a mig termini-, explica Laura Liarte, general manager de la firma. Els codificadors i d'altres ginys que produeix Hohner -l'únic fabricant espanyol d'encoders òptics- tenen en les empreses de packaging els clients principals, explica Liarte. A banda d'Alemanya -on existeixen una cinquantena de fabricants de codificadors, el més petit dels quals "és deu vegades el que som nosaltres", assenyala la directiva-, Hohner ven a altres països europeus -Espanya entre ells- i també a l'Àsia. El 70% de la fabricació s'exporta, una tendència, explica la general manager, que ha permès a la marca superar els efectes de la crisi. En comparació amb els "gegants alemanys" del sector, Hohner, apunta Laura Liarte, té el "punt fort" en "la flexibilitat" que ofereix als clients. Això es tradueix a la pràctica en què els projectes es "customitzen" d'acord amb les necessitats de cada cas, i explica, també, la penetració d'aquesta firma gironina al mercat teutó.

Perfils qualificats

La innovació és un dels leitmotivs de Hohner: el 31% de la facturació dels últims 24 mesos correspon a "productes nous". De la plantilla, una proporció important són enginyers o titulats superiors. També en el cas dels comercials, explica Liarte, que han de vendre un producte molt sotifiscat i que, per tant, han de tenir coneixements avançats d'enginyeria. Tot i que ubicada a Breda, lluny del Rhin, la factoria Hohner sí que té els orígens al país d'Angela Merkel. Un ciutadà alemany va crear l'empresa, a mitjans de la dècada dels 80. Uns anys després Liarte i Bruguera van adquirir-ne les accions.