Espanya trenca la barrera psicològica -i dramàtica- dels 4 milions d'aturats i això no passava des d'agost del 2010: el maig es va tancar amb 3.891.403 persones inscrites a les llistes dels serveis d'ocupació, segons dades del Ministeri d'Ocupació i de la Seguretat Social. A Girona, les dades també són positives: d'abril a maig el nombre d'inscrits al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) va reduir-se de 2.228 persones (veure gràfic adjunt), una caiguda percentual de 5 punts que deixa el nombre d'aturats en 42.346; de maig de l'any passat al maig de 2016, que tot just acabem de deixar enrere, la caiguda ha estat de 5.166 persones (10,87%).

La comparativa amb el mes d'abril deixa clar que el sector serveis, amb la temporada d'estiu a tocar, lidera, amb claredat, el descens de l'atur registrat, amb 1.691 professionals d'aquest àmbit apuntats a les llistes del SOC. A molta distància s'hi situen la indústria (-189); la construcció (-184) i l'agricultura (-140), mentre que el col·lectiu «sense feina anterior» va reduir-se de 24 inscrits al SOC. La patronal Pimec a Girona valora «positivament» aquestes dades i posa l'accent en el bon comportament de l'ocupació, en termes interanuals, a la indústria i a la construcció. I subratlla, en clau optimista: la reducció de l'atur desementeix «l'hipotètic alentiment del qual sovint es parla». No obstant això, Pimec no amaga que la desocupació «segueix sent un dels principals problemes econòmics i socials del país» i demana, per tant, que la lluita contra l'atur es mantingui entre «les prioritats» de l'agenda política.

Més afiliats a la SS

En paral·lel a la reducció de la desocupació, el nombre d'afiliats a la Seguretat Social, cotitzants, va créixer de prop de 8.000 persones el maig respecte a l'abril. D'altra banda, en la comparativa mensual la contractació va augmentar un 17,46%. Això són 25.605 contractes nous, dels quals la immensa majoria, 22.114, van ser temporals i 3.491 van ser fixos (respecte a l'abril, la contractació temporal va créixer un 20% i la indefinida, només un 3,31%).

Precarització

Tal com ha passat a Girona, a Catalunya l'atur encadena quatre mesos consecutius de caigudes aquest any. Al Principat, les llistes del SOC s'han reduït de 15.918 persones i el nombre d'aturats es queda en 470.205. Per al secretari del Departament de Treball, Josep Ginesta, les dades de maig són bones, tot i que, en aquesta ocasió, el focus cal posar-lo no tant en la reducció de l'atur sinó en la qualitat de l'ocupació creada. En aquesta línia, Ginesta va recordar ahir que el 88% dels nous contractes «són temporals, de més curta durada, mals retribuïts i molt inestables», propis d'un mercat laboral precari, allunyat del que «hauria de tenir un país del primer món i que intenta ser una economia competitiva».

Una valoració coincident amb la dels sindicats majoritaris: CCOO posava el crit al cel per alertar que «les persones treballadores s'ocupen en feines precàries, inestables i sotmeses a una forta rotació laboral»; UGT, per la seva banda, subratllava «l'estacionalitat de l'ocupació» i vinculava la reducció de l'atur a Catalunya a «l'arribada del bon temps i l'inici de la temporada turística». Ambdues organitzacions mostraven preocupació davant del fet que prop del 76% de la població aturada cobra una prestació màxima de 426 euros mensuals o ja no ingressa res. En el cas de Girona, d'un registre total d'aturats de més de 42.000 persones, només 25.500 perceben algun tipus de prestació.