Els sindicats CCOO i UGT s'han manifestat a Girona per criticar que la patronal del comerç vol tirar endavant un conveni col·lectiu del sector que és "un insult" als 15.000 treballadors que en depenen. Les principals divergències es troben en els increments salarials, la distribució de les vacances i el còmput d'hores de treball anuals. El conveni ha de tenir vigència per a aquest any i el vinent. Els sindicats critiquen que, després d'anys de contenció salarial, la revifalla de vendes al sector ha de permetre "recuperar poder adquisitiu". CCOO i la UGT proposen que aquest augment sigui del 2,8% al 2017, mentre que la patronal ho rebaixa a l'1,5%. Abans de la propera reunió, per fer evident el seu malestar, els sindicats han sortit al carrer. "Volem treballar, no viure a les botigues" o "Conveni sí, misèries no" són algunes proclames que han deixat anar durant la protesta.

La manifestació dels sindicats arriba després de mesos de negociacions amb la patronal, que han entrat en punt mort. Damunt la taula hi ha el nou conveni col·lectiu per al sector del comerç a les comarques gironines. El document ha de tenir vigència per a aquest any i el vinent. Afecta 15.000 treballadors, entre els quals hi ha tant empleats de botigues tradicionals com de grans cadenes (sobretot, del tèxtil).

Els sindicats critiquen que l'última proposta de la patronal "desvirtua les condicions de treball del sector" i reclamen als empresaris que abandonin el seu immobilisme. Les divergències entre patronal i sindicats es troben, sobretot, al voltant de tres punts.

El primer fa referència a l'increment salarial. Els empresaris proposen apujar sous un 1% aquest 2016 i un 1,5% el 2017, uns percentatges que CCOO i UGT eleven a l'1,8 i al 2,8%. "Aquests darrers anys hem fet esforços de contenció, acceptant sous fins i tot més baixos d'allò que s'havia signat", indica el secretari general de Serveis de CCOO a les comarques gironines, Josep Maria Montalbán.

Ara, però, els sindicats sostenen que la situació ha canviat, i que la revifalla de vendes ha de traduir-se en la recuperació de poder adquisitiu per a les plantilles. "Portem anys de sacrifici, i ara el que demanem és que la patronal augmenti salaris; Girona és una de les ciutats més cares de l'Estat i, per tant, el sou ha de pujar en concordança" hi afegeix el secretari de comerç de la UGT a Girona, Toni Figuerola.

El segon punt de divergència es troba a l'hora de parlar sobre distribució de vacances. Als anteriors convenis, la patronal acceptava que els treballadors poguessin fer 21 dies ininterromputs. "Ara, però, ens volen desregularitzar aquest calendari i fer que, mentre duri el conveni, només es puguin agafar tres setmanes seguides de vacances un sol cop", critica Montalbán.

Per últim, l'última discrepància es troba amb la rebaixa del còmput d'hores de treball anuals. Actualment, es fixen en 1.794. "És un dels còmputs més elevats del sector, i la mateixa patronal ja va adquirir el compromís de rebaixar-les; ara, però, ens diuen que és inamovible", critica el portaveu de CCOO.

"Conveni sí, misèries no"

Tant CCOO com al UGT consideren que la postura de la patronal és "un insult a les condicions laborals" del sector. Per això, abans de la propera trobada -prevista per aquest dimarts- els dos sindicats han sortit al carrer per protestar. Una trentena de persones s'han manifestat pels carrers Nou i Santa Clara de Girona (una de les zones comercials de la ciutat) reclamant un conveni digne per al comerç.

La marxa l'encapçalava una pancarta amb el lema "Per un conveni just, retallades no". Durant la protesta, els manifestants han repartit fulletons als vianants i als treballadors de les botigues i han corejat crits com ara "Comerç en lluita per un conveni digne", "Conveni sí, misèries no" o bé "Volem treballar, no viure a les botigues".