Aquest dijous al vespre s'ha celebrat a la nau d'Alumilux & Metall-lux, a Banyoles, el primer simposi d'arquitectura Somni d'una nit de primavera 2016, que va aplegar els millors professionals de Catalunya del sector.

Unes 200 persones vinculades al món de l'arquitectura van assistir a aquesta trobada singular, en què hi va haver conferències sobre arquitectura a càrrec del despatx garrotxí RCR Arquitectes (un dels despatxos més reconeguts internacionalment) i de Jaime Prous, de Jaime Prous Architects, que va ser l'autor d'un muntatge d'arquitectura efímera de grans dimensions (9x16 metres) que es va poder contemplar a la nau d'Aluminux. L'acte es va cloure amb un sopar, a càrrec del xef Nandu Jubany , i l'actuació d'un grup de jazz.

L'objectiu dels organitzadors d'aquest esdeveniment passa per crear un cop cada dos anys un espai singular de trobada entre arquitectes, molts dels quals ja treballen amb Alumilux&Metall-lux. A més a més tenen previst editar publicacions monogràfiques sobre els professionals amb qui hagin treballat, així com promoure workshops adreçats a estudiants.

Inspiració en Shakespeare

Han batejat l'esdeveniment com Somni d'una nit de primavera, per analogia amb l'obra de William Shakesperare, ja que "en el Somni d'una nit d'estiu, Shakespeare utilitza el recurs del somni per trobar l'espai idoni on desplegar tota la seva imaginació narrativa, on no posar-se barreres ni limitacions i poder crear situacions totalment esbojarrades i divertides i que nosaltres, lectors, les percebem com a reals, gràcies al joc magistral que fa entre la realitat i el somni", raona Xevi Roca, gerent d'Alumilux & Metall-lux. I afegeix: "És, doncs, en aquesta petita línea que separa aquests dos mons on Alumilux ha viscut i crescut en els darrers anys, i en poc temps ha passat de ser un petit taller a ser l'empresa que avui som".

La jove empresa de solucions arquitectòniques d'alumini, acer i vidre, Alumilux&Metall-lux, és la primera consultora i executora de Catalunya que fa "vestits a mida" per obres de gran arquitectura. Alumilux no crea "solucions convencionals", sostenent els responsables, sinó que "som selectius, ens interessa treballar amb grans arquitectes i formar part dels seus projectes des de la fase de concepció", apunta Xevi Roca.

Deu anys d'història

Roca va fundar Alumilux, que va néixer com un petit taller tradicional, ara fa 10 anys, quan ell només en tenia 20. Amb els anys ha anat creixent i s'ha anat especialitzant. Fa poc més d'un any, es va posar en marxa Metall-lux Acers.

Avui dia, Alumilux & Metall-lux, capitanejada per tres socis, ofereix solucions arquitectòniques a tot Catalunya i al sud de França; treballa amb proveïdors de màxima qualitat, alguns dels quals, en exclusiva; i compta amb una plantilla d'una quarantena de treballadors, arquitectes i enginyers molt ben preparats, joves (30 anys de mitjana) i emprenedors.

La biblioteca Carles Rahola de Girona, obra de Mario Corea; la reforma de la Casa Cruïlles a Begur, obra de Bonet i Castellana; o l'edifici Winterthur de Barcelona, de Marcio Kogan (Studio MK27); són alguns dels projectes en què Alumilux & Metall-lux s'ha fet càrrec de les solucions arquitectòniques.

Han treballat també al costat d'arquitectes com els garrotxins RCR (Casa Malecaze, Toulouse) o Adrià Felip (cases unifamiliars, Begur), entre d'altres.