Nylstar, l´empresa tèxtil de Blanes hereva de la històrica SAFA (Sociedad Anónima de Fibras Artificiales), companyia fundada el 1923 per la família d´industrials Vilà que, aquell any, recollia el testimoni de la Sociedad Española de Seda Viscosa (SESV), creada a principis del segle XX, es desfila: ahir va transcendir que divendres passat, en una reunió amb representants del comitè d´empresa, la direcció de la companyia, propietat del grup Praedium -amb l´empresari Alfons Cirera al capdavant-, comunicava la posada en marxa d´un Expedient de Regulació d´Ocupació (ERO) que preveu acomiadar 73 dels 219 empleats que té la factoria, amb l´argument d´una situació continuada de pèrdues, de la necessitat de reduir la producció i de canvis organitzatius. A expenses del que pugui passar en la negociació entre les parts, la previsió és que un terç de la plantilla se´n vagi al carrer el proper 10 d´agost, van informar fonts sindicals.

L´anunci de la direcció de Nylstar arriba quan tot just ha vençut l´ERO temporal que va enviar 175 treballadors a l´atur durant quatre mesos, als quals ara s´ha obligat a agafar vacances «no programades», va criticar el secretari general de CCOO d´Indústria de Girona (a finals de l´any passat, l´empresa ja havia enviat 34 empleats més a les llistes del Servei d´Ocupació de Catalunya durant dos anys). Les dates escollides per a l´anunci han dificultat als sindicats, que encaixen aquest «nou cop» amb «desencís» evident, posar-se en contacte amb els treballadors, de manera que s´han vist obligats a convocar l´assemblea en què es valorarà la proposta de l´empresa per al divendres d´aquesta setmana, precisava CCOO. No obstant això, els representants dels treballadors exigeixen la retirada de l´expedient, que atribueixen a la «mala gestió» de la cúpula directiva i que fa «malpensar» sobre els objectius de futur que la direcció es reserva per a l´empresa. L´ERO d´extinció, que ja ha estat comunicat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat (el mateix divendres), preveu la indemnització mínima que fixa la llei, és a dir, de 20 dies per any treballat.

La situació de l´empresa, apunta Josep Serra, no convida gens a l´optimisme: explica aquest representant de CCOO que Nylstar no disposa ni de la suficient liquidesa per pagar les factures de la llum i això obliga als «pocs treballadors» que hi operen a «fer servir grups electrògens». En aquest context, i segons les xifres que la direcció hauria traslladat al comitè d´empresa, Nylstar acumula unes pèrdues de prop de 23 milions d´euros des de l´any 2012 i fins ara, quan la companyia acaba de tancar el primer semestre de 2016 amb un resultat negatiu de -4,3 milions d´euros. Fonts coneixedores del conflicte de Nylstar intueixen maniobres «poc clares» per part de la cúpula de Praedium. Temen que la voluntat de la direcció, a mitjà i llarg termini, passi per reduir la factoria a la «mínima expressió» i que busqui fer rendible l´adquisició de l´hereva de la SAFA a través «d´alguna operació urbanística». Les mateixes fonts recorden que els terrenys de la Nylstar estan ubicats a poc més d´un quilòmetre de la costa i això «els fa atractius» per a possibles inversions vinculades al sector del totxo. «Tots tenim la mosca darrere de l´orella», apunta el portaveu del grup municipal d´ICV-EUiA, a l´oposició, Joan Salmerón, que ofereix «tota l´ajuda» a les famílies afectades per l´ERO de Nylstar. Un recurs d´una associació de càmpings de Blanes portava al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el juny de 2015, a declarar nul el Pla d´Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Un segon recurs interposat per l´Ajuntament de Blanes ha dilatat el procés judicial el qual, d´altra banda, no impedeix que l´Ajuntament ja treballi en una modificació del planejament que, entre d´atres iniciatives, preveu transformar la carretera de Lloret de Mar en un carrer. En qualsevol cas, des d´ICV-EUiA avisen que qualsevol moviment al voltant dels terrenys que ocupa la Nylstar serà observat amb deteniment («no facilitarem cap pilotatge intrusista», diu Salmerón).

«L´orgull de Blanes»

Sigui com sigui, l´empresa que la revista Recull, en una crònica de 21 de novembre de 1925, presentava com l´«orgull de Blanes, considerada amb justícia com l´establiment fabril més important de la nació en el gènere (tèxtil)» viu el moment més complicat de la seva història. De produir el 100% de la fibra que sortia d´Espanya, el 1945, i d´arribar a donar feina a 2.500 persones, el 1973 -segons el treball de recerca Orígens de SAFA-Blanes, iniciadora de la química tèxtil a Espanya, de Pere Sala i López-, Nylstar (abans SAFA) té problemes per pagar la factura elèctrica i podria quedar-se amb poc més de 140 empleats ben aviat.