La Generalitat busca un inversor que injecti capital a la tèxtil Nylstar per poder "revertir la situació" i tirar endavant l'empresa centenària de Blanes (Selva). La consellera de Treball, Dolors Bassa, ha assegurat que davant de l'ERO d'extinció per a 155 treballadors, el Govern està treballant "cooperativament" amb el comitè d'empresa per poder salvar "el màxim número de llocs de treball possibles" i garantir que Nylstar continuï produint. "En aquests moments, des del Govern estem convençuts que la recuperació econòmica passa per la industrialització", ha subratllat Bassa. La consellera també ha assegurat que el fet que el director del grup Praedium, propietari de Nylstar, hagi abandonat el càrrec, obre una escletxa per garantir la continuïtat de la tèxtil.

El conflicte obert a Nylstar, l'antiga SAFA de Blanes, ha arribat aquest dimecres al Parlament. Membres del comitè d'empresa i del sindicat UGT han anat fins a l'hemicicle per seguir la sessió de control al Govern, on el diputat socialista Rafel Bruguera ha interpel·lat la consellera Dolors Bassa sobre els passos que fa el Departament per "garantir el futur" de la tèxtil. Segons Bruguera, el Grup Praedium, propietari de Nylstar, pot estar bastint un "desmantellament" de l'empresa amb l'ERO que afecta 155 treballadors. "Aquest és el quart expedient de regulació que es presenta, i l'estratègia del Grup Praedium, com ja ha fet amb plantes com la de Montefibre, pot portar a un tancament inevitable", ha subratllat Bruguera.

Més de 25 milions d'euros en pèrdues

La consellera de Treball li ha respost que, precisament, el director del Grup Praedium fa poc que ha abandonat el càrrec, i que això obre una escletxa per garantir la continuïtat de la tèxtil. Dolors Bassa ha recordat que l'expedient per acomiadar 155 treballadors s'ha presentat per causes econòmiques, perquè l'empresa acumula més de 25 MEUR en pèrdues entre el període 2011-2015.

Però que al costat d'aquest motiu també n'hi ha un altre de tècnic, perquè l'agost passat Nylstar va haver d'aturar la planta de cogeneració (que explotava amb Solvay) i passar a dependre de la caldera, que era obsoleta. "Per tant, l'empresa també necessita renovar el seu sistema energètic", ha dit Dolors Bassa.

Per últim, la consellera s'ha referit a la darrera de les reunions de mediació, que es va fer aquest mateix dimarts. Ha dit que, durant la trobada, Nylstar es va comprometre a presentar un pla de viabilitat i negoci. "Hi estarem al darrere perquè així sigui i en tot moment donarem recolzament als treballadors i treballadores", ha conclòs.

La interpel·lació al Parlament arriba poques hores abans de la manifestació que comitè d'empresa i treballadors, amb el suport dels sindicats CCOO i UGT, han convocat per a aquesta tarda. La marxa sortirà a les sis des de les portes de Nylstar i arribarà fins a l'Ajuntament de Blanes.